Alarcón, president dels Autònoms de PIMEC, una de les organitzacions més actives en aquesta reclamació, posa de manifest la injustícia que suposa per al petit empresari haver de pagar amb uns recursos que encara no ha rebut, aquest impost indirecte. Si no haguessin de pagar l’ IVA amb bestreta, explica Francisco de Palacio, director de relacions institucionals de l’ Associació de Treballadors Autònoms (ATA), els autònoms espanyols tindrien una injecció de capital de 1.800 milions d’ euros. Aquesta és la quantitat (1.800 milions d’euros) que han pagat d’ IVA per factures dels últims anys que encara no han cobrat, calcula ATA, en una època de greu crisi econòmica.
Es tracta de l’IVA sobre el valor afegit per l’empresa, ja que l’estat recapta el del total de la factura, que paguem els ciutadans en el 100% i l’empresari en dedueix una part en la seva liquidació amb l’Agència Tributària. No obstant això, durant l’exercici 2010, l’estat va recaptar 49.079,10 milions d’euros (dels tres tipus: general : 18%; reduït: 8% i superreduït: 4%), dels quals, 1.800 milions, els van anticipar els empresaris sense haver-ne cobrat les factures que, en molts casos, provenien de les administracions públiques, que tenen grans retards a l’hora de fer els seus pagaments.
Els autònoms de Catalunya són els que més diners han avançat a hisenda per aquest concepte: més de 438 milions d’ euros, estima ATA, tot i que Autònoms PIMEC considera que la xifra és més gran, fins als 496 milions. Els segueixen els autònoms de Madrid (362 milions) i Andalusia (224,7 milions). L’ alça de la morositat, tant de les empreses com de les administracions públiques, agreuja el problema, ja que es triga més a cobrar les factures, però l’ impost s’ ha d’ avançar igual.
El Congrés té sobre la taula una proposta per modificar la Llei de l’ IVA. El PP va presentar a l’ octubre de 2009 una proposició de llei per a permetre a pimes i autònoms no tributar per les factures no cobrades. Per a desesperació de les organitzacions d’ autònoms, el procés es dilata, ja que hi ha hagut fins a 55 ampliacions del termini per a presentar esmenes. El pròxim termini finalitza el 6 de setembre.
La llei de morositat estableix uns terminis de pagament, encara que no solen complir-se. Les administracions públiques catalanes, per exemple, paguen de mitjana als 170 dies, segons PIMEC, quan haurien de fer-ho abans de 50 dies. El conjunt de les administracions públiques deuen als autònoms espanyols gairebé 15.000 milions d’ euros.
Ramon Cervera