El Baix Llobregat, tercera comarca catalana en Producte Interior Brut

A més se situa en la segona posició en major descens del PIB de les comarques de l’Àrea Metropolitana en el període 2011-2012, i també ocupa el segon lloc on els centres de treball i els autònoms aporten més PIB.

L'Observatori Comarcal del Baix Llobregat ha fet públic les dades publicades per l'Idescat de l'estimació del Producte Interior Brut comarcal i municipal, la distribució del PIB municipal i comarcal per càpita i per centres de treball. Aquesta nota també inclou les darreres dades trimestrals del PIB català, espanyol i europeu.

Així, el Baix Llobregat és la tercera comarca en Producte Interior Brut de Catalunya. Els 22.093 milions d’euros del PIBpm del Baix Llobregat representen el 10,7% del PIB de Catalunya. Respecte el 2011 però, ha disminuït en 0,19 punts percentuals, el pes del PIB comarcal respecte el conjunt de Catalunya.

Tot i amb això, el posicionament del Baix Llobregat disminueix en quant mirem les dades del PIB per càpita, situant la comarca al lloc 8 i situant-se per sota del promig català.A més, el Baix Llobregat és la segona comarca en  major descens del PIB de les comarques de  l’Àrea Metropolitana en el període 2011-2012.

Indústria

El pes de la indústria en  el VAB continua sent més elevat al Baix Llobregat que a la resta d’àmbits territorials. Indústria i construcció són els sectors productius que disminueix en pes en el conjunt del VAB. Serveis és el sector que augmenta de pes en el 2012 (+1,2% al Baix Llobregat i +1,6% conjunt de Catalunya). Les branques d’activitat amb major pes del VAB industrial del Baix Llobregat continuen sent la metal·lúrgia, fabricació de maquinària, material elèctric i transport, representant el 55% del total del valor afegit brut industrial.

El pes de les indústries d’alimentació, tèxtil, fusta, arts gràfiques i cautxú continuen augmentant en el conjunt del VAB industrial de la comarca. En canvi, ha disminuït el pes de la indústria metal·lúrgica, maquinària, material elèctric i transport com també el d’indústries extractives, energia, aigua i residus. Activitats immobiliàries, tècniques i administratives són les que tenen més pes en el valor afegit brut del sector serveis, representant el 31% del total del VAB serveis del Baix Llobregat.  Juntament amb comerç suposen el 57% del conjunt del VAB de serveis. Activitats immobiliàries, tècniques i administratives i Comerç són les activitats que han augmentat el seu pes en el VAB serveis de la comarca.Transport, informació i comunicacions són les que han disminuït més pel que fa al seu pes en el VAB serveis.

Centres de treball i autònoms

El Baix Llobregat segona comarca de l’àmbit metropolità on els centres de treball i els autònoms aporten més PIB (317,5 milers d’euros). 317.550€ de PIB generat per centre de treball és la mitjana de productivitat dels centres de treball i autònoms dels municipis del Baix Llobregat. Martorell (990.643€), El Prat de Llobregat (728.549€) i Sant Esteve Sesrovires (582.124€) són els municipis de la comarca que presenten un major volum de PIB per centres de treball.

Set municipis de la comarca presenten menys de 200.000€ de PIB per centre de treball registrat. Torrelles de Llobregat (90.516€), Begues (110.201€) i Corbera de Llobregat (112.802€) són els municipis amb menor volum registrat de PIB per centre de treball. 1 municipis del Baix Llobregat superen el valor estimat de PIB català per centre de treball (265.707€). Respecte al 2011 s’observa un descens dels centres de treball (-2%) i del PIB comarcal (-704,8 milions €).

Tot i amb això, deu municipis del Baix Llobregat registren un creixement del PIB per centres de treball: Cornellà de Llobregat (+29.913€), Olesa de Montserrat (+25.576€), Cervelló (+11.589€),Castelldefels (+8.982€), Gavà (+8.736€), Viladecans (+5.032€), Torrelles de Llobregat (+3.118€), Sant Feliu de Llobregat (+1.591€), Santa Coloma de Cervelló (+1.582€) i Sant Boi de Llobregat (+344€).

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix