El nou equipament garanteix la conservació, la preservació i la difusió del patrimoni documental de caràcter local i comarcal.
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va inaugurar ahir la nova seu de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, ubicat al municipi de Sant Feliu de Llobregat, juntament amb el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà, i l’alcalde de Sant Feliu de Llobregat, Jordi San José. El conseller de Cultura ha destacat que "aquest equipament és el resultat de la feina de molta gent amb un pensament professional molt sòlid. Aquí tenim continguts que expressen la història d'aquests indrets, des dels fets de les famílies i institucions més conegudes fins a la vida quotidiana de cada persona. Tenir un arxiu comarcal és democratitzar la memòria col·lectiva."
Característiques
L’edifici, de nova planta, és obra dels arquitectes Xavier Vendrell i Claudi Aguiló, S’ubica al barri del Mas Lluí, situat a pocs metres d’altres equipaments públics de Sant Feliu de Llobregat, com l’Institut de batxillerat Olorda, l’escola Martí Pol i comparteix edifici amb el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat.El nou equipament disposa d’una superfície útil 1872 m2, repartits en diversos espais físics d’arxiu, com els dipòsits de documents, les sales de treball, la sala polivalent per a conferències, exposicions i tallers i la sala de consulta, i equipaments tecnològics (estacions de digitalització, sistema d’informació per Internet, repositori segur de documents, etc.).
L’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat garanteix la conservació, la preservació i la difusió del patrimoni documental de caràcter local i comarcal. Per tant, assumeix una important funció d’agent cultural i social al servei de la comarca i de Sant Feliu de Llobregat. L’arxiu també té la missió d’assessorar les administracions locals i aquelles institucions que ho sol·licitin en matèria de gestió dels seus documents i en la implantació de sistemes de gestió documental, motiu pel qual el nou equipament incorpora un ús intensiu de les noves tecnologies de la informació i les comunicacions a la comarca del Baix Llobregat.
Així, l’arxiu pot desenvolupar la tasca de fer accessible la informació i la documentació que guarda al conjunt de la societat per als seus múltiples interessos (investigació, recerca d’informació per tràmits administratius, genealogia, elaboració de treballs escolars, etc.), és un gestor eficaç per al conjunt d’institucions o entitats que tenen en el patrimoni documental un important actiu de les seves organitzacions (administracions, institucions, fundacions, empreses, associacions, notaries, jutjats, etc.) i per a les persones físiques que disposen de llegats patrimonials o personals de rellevància. .
Més de 4 milions d’euros d’inversió
El Departament de Cultura ha realitzat una inversió 4.343.212,59 euros per a la construcció i l’equipament de l’arxiu comarcal, i l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat va cedir el terreny. La Subdirecció General d'Arxius i Museus ha fet el seguiment del procés de construcció i equipament conjuntament amb l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat per tal de realitzar una obra que s’ajusti als requeriments tècnics i tecnològics d’un arxiu modern.
L’arxiu, edificat en tres plantes, es divideix en dues àrees: la interna i la pública. La primera disposa de moll de descàrrega, sala de recepció i tria de la documentació, àrea de desinfecció, magatzems, sales de treball, despatxos, sala de reunions, cinc dipòsits de documentació amb una capacitat potencial de 14 quilòmetres i dos dipòsits de suports especials: un per a documentació fotogràfica i electrònica i un altre per a suports de gran format, com pergamins, plànols i cartells. Els espais públics es divideixen en una sala de consulta apte per a 19 persones, que també conté part de la biblioteca auxiliar, i una sala polivalent amb un aforament de 60 persones. Per a la seguretat, preservació i conservació de la documentació, l’arxiu disposa de sistemes de control ambiental (temperatura i humitat relativa), així com de sistemes de seguretat (alarma anti intrusió i detectors de fum).
Des del punt de vista del tractament de la informació, compta amb un equipament informàtic de digitalització, amb aplicacions de gestió documental en línia accessibles des del web i amb serveis de conservació segura i a llarg termini de la documentació digital a través d’un Repositori Segur de Documents (DIDAC).
L’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat custodia 124 fons, entre els quals hi ha els arxius municipals de Sant Feliu de Llobregat (des del 1757), de Castellví de Rosanes, Collbató (1817), Corbera de Llobregat (1761), Santa Coloma de Cervelló (1841) i Torrelles de Llobregat (1716), així com el fons del Consell Comarcal del Baix Llobregat. Conté prop de 2.300 protocols de les diverses notaries del districte de Sant Feliu de Llobregat (des de finals del segle XVIII) i diversos fons institucionals, d’associacions, patrimonials, eclesiàstics, d’empreses i de particulars de la comarca.
Consultori d’Elena Francis
A més, guarda el fons del Consultorio para la mujer Elena Francis (1951-1972), amb més de 70.000 cartes que recullen aspectes de la quotidianitat de les dones durant el franquisme. També conserva algunes col·leccions documentals (efímers i cartells) i més de 110.000 imatges i disposa d’una biblioteca especialitzada en història local, amb més de 9000 títols, i d’una hemeroteca amb més de 600 capçaleres del Baix Llobregat.
Llibre Blanc de la Cultura del Baix Llobregat
Mascarell, San José i Perpinyà també han presentat el LLibre Blanc de la Cultura del Baix Llobregat, editat pel Centre d'Estudis Comarcal. L'obra combina l'anàlisi de la situació de la vida cultural de la comarca i la reflexió sobre les possibilitats d'acció de cara al futur. En aquest sentit, el conseller de Cultura ha assenyalat que "es tracta d'un modèlic exemple de diagnòstic, presentació de vies de futur i reivindicació del paper de la cultura en una societat".
Redacció / Foto: Generalitat de Catalunya