Martorell aposta per la preservació del seu patrimoni

La Diputació de Barcelona, a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), ha lliurat a l'Ajuntament el Catàleg de béns arquitectònics, històrics i ambientals i disposicions de protecció per al POUM del municipi.

Aquest projecte ha de servir per poder establir les mesures per a la seva conservació, recuperació i millora. Alhora, defineix el patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Martorell, amb els seus nuclis de població, el nucli antic de la Vila, els barris de l'Illa, la Mina i Rosanes, la carretera de Piera i els Pisos Vermells, el Pla, Can Carreras, Can Bros, Buenos Aires, Torrent de Llops i Les Bòbiles.

El Catàleg recull una memòria informativa i històrica, amb l'anàlisi de planejament vigent i amb l'estudi de l'evolució urbana i històrica del municipi, la memòria justificativa i metodològica, l'estudi de paisatge, les disposicions de protecció dels béns culturals, el quadre resum dels elements catalogats, els plànols, i les fitxes dels béns catalogats, amb la carta arqueològica actualitzada.

També s'han confeccionat les fitxes corresponents als 175 elements catalogats, explicats cadascun en una fitxa, que segons la seva naturalesa i el tipus de valors associats es poden classificar en béns arquitectònics i urbanístics, béns arqueològics i paleontològics, béns socioculturals i etnològics, béns naturals i béns ambientals i paisatgístics. D'entre ells, cal destacar el Pont del Diable, el conjunt del Castell de Rocafort, el castell de Rosanes, l'església de Sant Joan Baptista, la Casa Gausa, el Museu Municipal Vicenç Ros, la casa de la Vila, el refugi antiaeri de la plaça de la Vila, el Sindicat Vitícola Comarcal i la fàbrica Fontdevila. També posa l'accent en els conjunts urbans de la plaça de la Vila i del carrer del Mercadal.

El treball, que s'ha desenvolupat al llarg de catorze mesos, permetrà apropar-se als valors patrimonials del municipi des de tots els conceptes per garantir la protecció i el coneixement general i culturalment connectat dels seus béns. Ha estat dirigit per les historiadores Raquel Lacuesta i Imma Vilamala, amb un equip de redacció constituït per Joan Pérez Farriols, arquitecte, Glòria Feliu, advocada, Josep Lascurain, biòleg, Josep Socorregut, historiador, i Javier Fierro, arqueòleg.

A través del Pla de Concertació de la Xarxa Barcelona Municipis de Qualitat 2013 i del programa de suport a la gestió del patrimoni arquitectònic municipal, l'Ajuntament de Martorell va sol·licitar a la Diputació de Barcelona la redacció d'aquest treball que haurà de servir com a eina per a la preservació del patrimoni arquitectònic del municipi, entenent que aquest és un reflex de la història i un element clau de la identitat urbana, paisatgística i de qualitat de l'espai públic.

Redactat per l'SPAL, el Catàleg ha tingut un cost de 44.999'95 €, que ha estat assumit per la Diputació de Barcelona

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

La Festa Major de Viladecans 2024 arriba amb una programació plena d’activitats per a totes les edats i gustos

La Festa Major de Viladecans 2024: diversa, inclusiva i segura

Los Rebeldes, Lia Kali, Nebulossa, Víctor Magán, Sara Socas, Los40 Urban Tour i la cantant local Lluna, entre d’altres, ofereixen una proposta…
221

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix