El Cinebaix de Sant Feliu de Llobregat projectarà, demà 16 de desembre, el film L’última projecció amb un col·loqui posterior.
A finals del 2012, el Cine Pisa de Cornellà de Llobregat, l'única sala de cine tradicional a la ciutat, va tancar les portes després de quaranta-sis anys en funcionament, i amb una forta oposició veïnal. El motiu era la construcció d'un centenar d'habitatges en el mateix lloc, però encara avui el cinema segueix tancat i sense ús.
El Cine Pisa
L'última projecció és una pel·lícula rodada íntegrament dins del Pisa just abans del seu tancament, com a tribut al mític cine de barri, el que està desapareixent a moltes ciutats per la proliferació de grans sales en els centres comercials. A través de tres històries creuades, el film retrata de forma intimista una realitat quotidiana en una ciutat de l'extraradi com Cornellà, en la que un cine tradicional i proper va marcar la vida de molts veïns.
Démian és el nen que espera fins a l'última projecció per recollir el cartell del seu superheroi preferit. Antonio i Maria, un matrimoni que segueix el mateix ritual des de fa més de 40 anys, anar al cine els diumenges. Rosa és la taquillera, qui ha vist la seva vida passar davant les estrenes setmanals. El dia de l'última projecció d'aquest vell cinema alguna cosa canviarà en les seves vides.
Marina Colás, una de les autores del film, destaca que "volíem fer com un homenatge a un espai i a una manera de veure cine que ha marcat les nostres vides. Quan érem nens, cada estrena era un esdeveniment social, representava un ritual que ara ja s'ha perdut". La codirectora afegeix que la pel·lícula es presenta al Cinebaix per ser "un dels pocs cines de barri que sobreviuen a la comarca, gràcies a la gestió voluntària que fa una entitat local."
L'última projecció és una producció de Fuera de Campo, un col·lectiu audiovisual format el 2012 per Isaac Cañizares, Marina Colás, Penélope Cañizares i Eva Murgui.
Redacció / Foto: Fuera de Campo