Molins de Rei celebra el 25è aniversari Consorci per la Normalització Lingüística

Durant l’acte es va recordar el quart de segle de funcionament, es va organitzar una conferència i inaugurar una exposició.

Ca n’Ametller va acollir l’acte de celebració del vint-i-cinquè aniversari del Consorci per la Normalització Lingüística on hi van assistir representants dels catorze municipis que conformen el Consorci. Una conferència i una la visita inaugural a una exposició sobre 1.714 van completar el programa de la sessió.

Amb l’acte de celebració es va pretendre posar de relleu tota la feina feta durant aquests anys per millorar el coneixement i l’ús de la llengua catalana mitjançant els parlaments dels responsables del Centre, de l’Ajuntament i de la Generalitat de Catalunya. Posteriorment tots els assistents van escoltar la conferència “1.714 i l’intent de desaparició del català” que va pronunciar Eva Pons, professora titular de Dret Constitucional de la Universitat Autònoma de Barcelona i experta en dret lingüístic. Finalment tothom va participar de la visita inaugural a l’exposició “Et prenc la paraula. 1.714 EL CATALÀ AHIR, AVUI I DEMÀ”.

Durant els 25 anys d’activitat els treballadors del Consorci han fet centenars de cursos de català, per als catalans que no van poder aprendre la llengua a l’escola, però també per a tots els nouvinguts que han volgut aprendre la nostra llengua. Han corregit i traduït, milers de fulls i han organitzat nombroses campanyes per al foment i l’ús i del català en els diversos àmbits de la societat.

Molins, membre fundador

L’any 1989 es va constituir el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i l’Ajuntament de Molins de Rei en va ser membre fundador, juntament amb divuit ajuntaments més de tot Catalunya, la Diputació de Girona, i la Generalitat de Catalunya. El Consorci té com a objectiu promoure l’extensió del coneixement i l’ús de la llengua catalana entre la població adulta. Avui dia, a Catalunya, hi ha vint-i-dos Centres de Normalització Lingüística, els quals engloben més de 100 serveis locals de català repartits per tot el territori. En el cas del Consorci de Molins de Rei, aixopluga a catorze municipis de l’entorn: Abrera, Castellbisbal, Cervelló, Corbera de Llobregat, Esparreguera, Martorell, Olesa de Montserrat, Pallejà, Sant Andreu de la Barca, Sant Vicenç dels Horts, Palma de Cervelló, Vallirana i Molins de Rei.

Es dóna la circumstància que Molins de Rei va inaugurar el Centre de Normalització Lingüística de Ca n’Ametller l’any 1985, tres anys abans de la Creació del Consorci, i va ser un dels quatre Centres pilots que es van crear a Catalunya després de l’aprovació de la primera llei de Normalització Lingüística.

Redacció / Foto: Ajuntament de Molins de Rei

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
157

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix