L’Arxiu Municipal de Sant Esteve amplia el seu fons documental

Incorpora 253 documents datats entre els anys 1532 i 1930 de la família Julià de la Riera de gran valor històric.


L’Arxiu Municipal de Sant Esteve Sesrovires ha incorporat un important fons documental provinent de la família Julià de la Riera. Es tracta de més de 250 documents que permeten apropar-se a la vida quotidiana en aquesta masia sesrovirenca i també al municipi, en un període comprès entre 1532 i 1930.

En total s’han inventariat 253 documents que per les seves característiques s’han dividit en dos fons. D’una banda, el fons patrimonial Can Julià de la Riera. Consta de 185 documents del període comprès entre 1532 a 1930, i recull principalment documentació relacionada amb la història familiar, com correspondència, factures i títols de nínxols.

El segon, consta de 68 documents, datats entre 1798 i 1981, és el fons personal Arseni Julià de la Riera, descendent del darrer propietari de Can Julià i la persona que va conservar tota la documentació. Tot el material va passar a mans de la seva neboda, Josefina Julià Ribot, qui l’ha donat a l’Ajuntament de Sant Esteve.

El document més antic és un pergamí en llatí, de l’any 1532, i correspon a una àpoca, un rebut d’una transacció econòmica, molt comú en les masies catalanes. També es troba un document de 1892 que confirma l’existència del cos dels sometents a Sant Esteve.

L’Arxiu Municipal està integrat per documentació principalment administrativa. Per primera vegada s’incorpora material d’un alt valor històric. Anteriorment, l’any 2002 es va fer efectiva la donació d’un altre fons, provinent de la masia de Can Mercader Mas Parellada, tot i que es tracta de documentació eminentment econòmica.

Tal com determina el contracte de donació, el fons serà custodiat i conservat per l’Arxiu Municipal de Sant Esteve i obert a la consulta pública.

La signatura del contracte de donació va tenir lloc a la Masia de Can Julià. L’acte va comptar amb la presència de l’alcalde, Enric Carbonell, acompanyat pel regidor de Cultura, Jordi Borrell, i per Josefina Julià Ribot. L’alcalde va fer-li entrega d’una reproducció de l’arbre genealògic de Can Julià de la Riera des del segle XV, i que forma part del fons.

Redacció / Foto: Ajuntament de Sant Esteve
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
168

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix