La Torre de la Penya del Moro, Bé Cultural d’Interès Nacional

La construcció santjustenca està ubicada en un turó de 276 metres d’altura situat a ponent del Parc de Collserola

La Torre de la Penya del Moro és la primera construcció declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) a Sant Just Desvern i està ubicada en un turó de 276 metres d’altura situat a ponent del Parc de Collserola. La torre té gairebé quatre metres de diàmetre i 1,20 metres d’alçada.

pict1751 aeria

L’any 2000 l’Ajuntament va adquirir el terreny on hi ha el poblat iber i les restes de la torre medieval i durant l’any 2002, el Consorci del Parc de Collserola i l’Ajuntament van finalitzar la recuperació i la restauració de les estructures medievals del cim.  L’indret ja era freqüentat fa uns 2.850 anys, però no va ser fins al segle VI abans de la nostra era que van edificar-se les primeres construccions ibèriques.

santjust.penyamoro.jpg

Des de 1972 fins a 1991 van tenir lloc les excavacions arqueològiques del poblat, on van localitzar-se una vintena d’habitacions que van ser en part excavades a la pissarra, els seus paviments eren de fang trepitjat i tenien una llar de foc central. Dues d’aquestes habitacions van condicionar-se perquè es poguessin visitar i la gran majoria dels materials arqueològics trobats estan al Museu Nacional d’Arqueologia de Catalunya. A les excavacions de l’any 2002 es va constatar que al cim del turó i sota la torre medieval hi existien construccions ibèriques.

Redacció / Fotos: Aj. Sant Just Desvern

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
213

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix