Les restes de rinoceronts trobades a Ca n’Aimeric daten de fa 130.000 anys

Una mostra de la troballa feta a la Cova del Rinoceront, a Castelldefels, es troba exposada a l’Espai Prehistòria de la Biblioteca Ramon Fernández Jurado i situen el jaciment com un dels més rellevants per conèixer la fauna i el medi natural a la conca mediterrània d’abans de la darrera glaciació

Les troballes paleontològiques al jaciment de la coneguda com La Cova del Rinoceront de Ca n’Aimeric, a Castelldefels, continuen sent notícia. En aquesta ocasió, la feina dels investigadors David García, Montse Sanz i Joan Daura (tots tres de la Universitat de Barcelona–UB) i Esperanza Cerdeño (CCT-CONICET-Mendoza d’Argentina) s’ha publicat aquest mes a la revista “Quaternary”. La seva investigació treu a la llum la darrera presència documentada fins ara d’una espècie de rinoceront que va viure a la península ibèrica fins, com a mínim, fa 130.000 anys. Aquesta espècie de rinoceront s’ha identificat al jaciment de la Cova del Rinoceront, on s’han trobat tres esquelets, un complet i dos parcials, acumulats quan la cavitat funcionava com una trampa natural. Corresponen a un individu adult i un infantil amb una edat de 130.000 anys (nivell III de les excavacions) i un esquelet juvenil recuperat al nivell VII amb una edat aproximada de 150.000 anys. Aquesta espècie es pensava que s’havia extingit a Europa feia uns 500.000 anys, cosa que ha quedat refutada amb aquestes troballes.

411488572 764623445705007 3499005652842282391 n

preview 1

411467933 764623432371675 5002301398533614041 n

A Europa s’havien trobat fins ara individus de tres espècies de rinoceronts (Stephanorhinus hemitoechusS. kirchbergensis i Coelodonta antiquitatis). Els trobats a Castelldefels corresponen a l’espècie Stephanorhinus hundsheimensis. Els tres individus recuperats al jaciment castelldefelenc apunten al fet que aquesta quarta espècie podia haver estat més extesa pel territori del que es pensava en un principi. La troballa situa de nou la Cova del Rinoceront com un jaciment únic i molt rellevant per a conèixer la fauna i el medi natural a la conca mediterrània abans de la darrera glaciació.

troballeta

Els treballs han comptat amb el finançament del Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Castelldefels. Recordem que una mostra de les restes trobades a la Cova, inclosos els cranis de 2 dels rinoceronts, estan exposades a l’Espai Prehistòria: fauna, canvi climàtic i arqueologia del Garraf, a les instal·lacions de la Biblioteca Ramon Fernández Jurado.

Redacció / Fotos: Aj. Castelldefels

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Sant Boi de Llobregat

Es posa en marxa el projecte Sant Boi Respira + Verd (SBR+V)

Amb un pressupost global de més de 4 milions d’euros hi ha previst la creació de quatre parcs nous i la renovació d’altres espais verds de la ciutat,…
1552
Façana del nou Hospital Vithas Barcelona

El nou Hospital Vithas Barcelona ve a cobrir la demanda sanitària del Baix…

El grup sanitari Vithas estrenarà el 2025 un nou hospital a Esplugues de Llobregat, un centre sanitari que acumula ja una inversió superior als 101…
417

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix