Variscita: de les mines de Gavà al Museu del Louvre

Un recorregut museístic, construït sobre el jaciment original, permet descobrir una part destacada de la prehistòria del lloc, ja que proposa un retorn al Neolític, a l'època en què els ciutadans que poblaven el que ara és Gavà eren, a més de ramaders i caçadors, excel·lents miners, exportadors de variscita i joiers.

Les peces de variscita que s’extreia de les mines neolítiques de Gavà són analitzades actualment en el marc d'una investigació sobre la difusió d'aquest mineral a l’Europa Occidental durant la prehistòria

Durant els mil·lennis V, IV i III aC, a un gran nombre de sepulcres distribuïts principalment pel litoral atlàntic i pel mediterrani es van dipositar collarets, penjolls i braçalets d’un mineral verd que, en la majoria dels casos analitzats, ha resultat ser variscita.

Es tractava realment d’objectes amb un gran valor social, asseguren els experts. “Les seves possibles fonts són limitades”, subratllen. A la península Ibérica es coneixen afloraments de variscita a les zones de Zamora, a Huelva  i a Gavà.

Origen geològic

Actualment, investigadors del Laboratori de Recerques Arqueològiques de la Universitat de Nantes, del Laboratori d’Arqueociències de Rennes i de la Universitat de Cádiz, estan estudiant l’origen geològic  i el transport d’ornaments de variscita a Europa occidental.

Amb ells col·laboren diferents museus de França, Portugal i Espanya, entre ells el de Gavà, que  ha aportat diferents peces de variscita.

L’estudi forma part del programa europeu CHARISMA, i les anàlisis s’efectuen al laboratori del Centre de Recerca i Restauració dels Museus de França, amb seu al Museu del Louvre, a París.

Durant el mes de gener, en aquest laboratori s’han analitzat vàries mostres minerals de variscita, recollides amb les excavacions arqueològiques a diferents sectors de les mines neolítiques de Gavà.

Àrea de dispersió

L’objectiu del projecte  és “conèixer l’àrea de dispersió de la variscita de cada una de les seves possible fonts”, indica el conservador del Museu de Gavà, Josep Bosch.

L’expert assegura que la redispersió de la varistica de Gavà va hipotèticament des de  l’Ebre fins al Roine i cap a l’interior fins a la zona de Toulouse, “però això no està sustentat per un programa d’analisi  prou  definitiu”.

Bosch conclou que aquest projecte  europeu “pot pot arribar a ser aquesta anàlisi definitiva”.

Mètode

La metodologia que s’utilitza es basa en un accelerador de partícules que, amb l’aplicació de feixos de ions a l’aire, permet conèixer la composició química d’objectes o mostres de mineral de mides i formes molt diverses.

Segons ha explicat Bosch, “aquest tipus d’anàlisi tenen l’avantatge que no són destructius, és a dir, que les mostres i les peces analitzades queden intactes. D’aquesta manera podem fer tantes análisis com siguin neceasries i podem obtenir analítiques estadísticament representatives”.

El Parc Arqueològic Mines de Gavà va obrir les seves portes fa exactamente sis anys, tant per al gran públic com per a grups escolars. Des de llavors, es pot visitar una de les mines de l'època neolítica que es troba al subsòl del Parc. Una oportunitat única de conèixer la prehistòria.

Redacció | Foto: J. Casanova (Museu de Gavà)
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
154

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix