El fons documental d’Antoni Tarrida passa a l’arxiu municipal de Gavà

El fons està integrat per documentació produïda i recollida per Tarrida, tot i que també conserva documentació de caràcter particular.

El fons també conté documentació de l’activitat política de Tarrida com a regidor, en concret programes polítics o convocatòries, i també una col.lecció de fotografies, dibuixos, i revistes antigues.

A més, està integrat per documents sobre Història, com notes i reculls d’informació -principalment de Gavà-, i activitats culturals relativa al funcionament de la publicación El Bruguerrs (Tarrida va ser-hi el director entre el 1966 i el 1974) i l’Agrupació Fotogràfica de Gavà, així com recull de premsa i programes d’actes.

Les dates de la documentació cedida van entre 1908 i 1999, tot i que hi ha algunes còpies de documentació de dates anteriors, com un document de 1577, han explicat fonts municipals.

Ampli i valuós

L’alcalde de Gavà, Joaquim Balsera agraeix a la família un gest que considera “molt important per la ciutat: poder recuperar una part de la nostra Història recopilada per Antoni Tarrida, un home que va treballar per narrar la realitat de l’època que va viure a la nostra ciutat”.

La filla d’Antoni Tarrida, Joaquima Tarrida, ha manifestat que “el fons cedit és molt ampli i de molt valor”.

“Amb aquesta cessió hem complert un desig expressat pel meu pare i la seva memòria quedarà sempre recordada”, ha completat Joaquima, qui, el juny de 2010, quan Tarrida va morir, es va posar en contacte amb el Centre d’Història per gestionar la cessió que ara ha quedat formalitzada amb la signatura d’un conveni.

Terra i lletres

Antoni Tarrida va néixer a Gavà l’any 1921, en el si d’una família pagesa. Va formar part de la primera generació d’estudiants de les aleshores acabades d’inaugurar Escoles Graduades Salvador Lluch, al curs de 1933-1934.

Després dels llargs anys de serveis militars, Antoni Tarrida va tornar a  fer de pagès. Però la seva inquietud pels afers col·lectius el van situar a llocs de responsabilitat a l’antic Sindicat de Pagesos de Gavà.

La seva vocació cultural el van portar a dirigir el periòdic local Brugués, entre 1966-1974. En aquesta època, la publicació va crear els premis literaris Brugués, el Trobador de la Sentiu i Jacme March, la revista oral Tribuna, el Patronat Històric de Gavà; també va impulsar els homenatges a Pompeu Fabra, Marian Colomé, entre altres activitats.

Va participar també activament en la lluita per la recuperació de les llibertats democràtiques, i l’any 1983 va ser escollit regidor a l’Ajuntament.

Tarrida va publicar tres llibres sobre Gavà: Pagesos, sorres i espàrrecs (2003), Terra i ànima (2005) i La generació perduda (2010).

R. | Foto: Amics del Museu de Gavà  
 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
172

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix