L’origen de les coves del Baix Llobregat, al Museu de Gavà

Es va inaugurar l’exposició “La Cova Bonica de Vallirana i les històries que ens explica dels primers pobladors”

El Museu de Gavà s’endinsa en l’origen de l’ocupació i ús de les coves i avencs de muntanyes del Baix Llobregat amb l’exposició que es va inaugurar ahir dijous 13 d’abril, “La Cova Bonica de Vallirana i les històries que ens explica dels primers pobladors”. És una mostra produïda per l’Ajuntament de Vallirana que posa el focus en la Cova Bonica de Vallirana i els objectes que van ser trobats al seu interior, objectes que s’exposen en primícia en aquesta exposició. De fet, l’exposició és una oportunitat única, ja que s’exposaran objectes que a hores d’ara no tenen un espai permanent d’exhibició.

Ftm oKLWABMJYht

La Cova Bonica és un dels escassos jaciments de la península Ibèrica on s’han trobat restes humanes dels primers agricultors i ramaders de fa 7.400 anys. Els vestigis trobats ens permeten reconstruir el modus vivendi i les pràctiques funeràries d’un moment crucial de la història de la humanitat, el pas d’una economia caçadora-recol·lectora a una altra de tipus productora.

FtlXBSlWAAAA o

El Museu de Gavà n’ha realitzat una ampliació d’aquesta exposició per oferir una visió global de l’ocupació a les coves del Baix Llobregat on s’han trobat vestigis de gran interès. Per aquest motiu s’aporten materials arqueològics provinents, a banda de la mateixa Cova Bonica de Vallirana, d’altres localitzacions com la Cova de Can Montmany, a Pallejà; la Cova Bonica, Abric de Sota Penya II, Abric de Sota Penya III i Cova de la Fou de Muntaner, a Vallirana; la Cova dels Dos, a Cervelló, i la Cova de Can Sadurní i l’Avenc Petit del Gravat a Begues. També es podran veure fragments de ceràmica i de mur trobats a les mines de Gavà, coetanis als altres objectes, i que es troben a la sala de reserva del museu o que formen part de la col·lecció del museu.

Ftm nrBWAB0 RtC

L’exposició ha estat dirigida per Montserrat Sanz i Joan Daura, arqueòlegs, directors de les excavacions de la Cova Bonica de Vallirana, i investigadors i professors de la Universitat de Barcelona. D’altra banda, l’adaptació que se n’ha fet al seu pas pel Museu de Gavà ha anat a càrrec de Josep Bosch, arqueòleg i conservador del Museu de Gavà.

El Museu de Gavà oferirà algunes activitats paral·leles aprofitant el pas d’aquesta exposició. Per exemple, el dijous 4 de maig a les 19:00 hores es farà una visita guiada a l’exposició a càrrec dels mateixos tres comissaris de la mateixa, i el diumenge 11 de juny al matí es farà una excursió a la Cova Bonica de Vallirana.

Redacció / Fotos: Aj. Vallirana

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Entrada en una escola de Sant Vicenç dels Horts

El Curs Escolar 2024-2025 al Baix Llobregat, en números

Hi ha un total de 130.887 alumnes amb una disminució de 9.355 respecte a l’any passat que significa un descens del 6,67%
171

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix