Begues recorda el primer fotògraf de l’Estat nascut al municipi

Una mostra recupera la figura de Ramon Alabern i Moles, autor del primer daguerreotip

El 10 de novembre de 1839 en una demostració pública de la tècnica del daguerreotip, el beguetà Ramon Alabern i Moles, va realitzar la que es considera la primera fotografia que es prenia a Catalunya i a l’Estat. La imatge, avui perduda, tenia per objecte la Llotja i la casa Xifré de Barcelona i va ser sortejada entre les persones presents.

Ramon Alabern i Moles 2

Amb la voluntat de recordar aquell moment i la figura d’Alabern, l'Ajuntament de Begues i el Centre d'Estudis Beguetans (CEB) han impulsat l’exposició “Begues i el primer fotògraf” comissariada per Rafel Torrella, que es podrà visitar del 3 al 26 de juny a la Fundació Privada Col·legi Bosch. Allà podrem conèixer qui va ser Ramon Alabert i en què consistien els daguerreotips a més de veure’n alguns cedits per famílies del municipi. L’horari d’aquesta mostra, realitzada amb la col·laboració de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona, el Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l'Ajuntament de Girona i la Fundació Privada Col·legi Bosch, serà els dissabtes de 10 a 14 h i de 17 a 20 h, i els diumenges, de 10 a 14 h.

Ramon Alabern i Moles 3

Ramon Alabern i Moles 4

Les activitats paral·leles al voltant de l'exposició s’iniciaran el 3 de juny, a les 18 hores, amb una visita guiada a càrrec de Rafel Torrella, comissari de l'exposició i conservador de l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona. A més també s’organitzaran dues xerrades: la primera l'11 de juny (19 h) al voltant de la figura d’Alabern a càrrec dels historiadors Jep Martí i Maria de los Santos Garcia Felguera, i una segona el 18 de juny (19 h) sobre la història de la fotografia a càrrec del fotògraf, tècnic de l'Arxiu Municipal de Gavà i col·leccionista de fotos, Benet Solina.

Redacció / Fotos: Aj. Begues

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
183

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix