El certamen, que acabarà el proper dilluns, es proposa difondre a Catalunya cinema àrab i mediterrani i “donar a conèixer una altra mirada, des de dins d’aquestes societats, sobre les seves pròpies problemàtiques i sobre el món actual”, han explicat des de l’organització, que ha programat una quinzena de films, com ¿Y ahora dónde vamos? i Tahrir 2011, totes en versió original subtitulades en català o castellà.
La majoria de les projeccions aniran acompanyades d’una presentació i d’un debat posterior amb els seus creadors, amb l’objectiu d’apropar a la població catalana les problemàtiques dels països del sud i de l’est de la Mediterrània.
Les revoltes als països àrabs, la continuïtat i l’empitjorament de la crisi econòmica amb les seves conseqüències socials i culturals, i l’agreujament dels conflictes a la zona del Mediterrani (com el cas de Líbia i Síria com a més visibles) “ens fan creure que encara es fa més necessari l’esforç per contribuir a la sensibilització que afavoreixi la convivència entre els pobles mediterranis mitjançant la cultura i l’expressió artística”, comenten des de la Mostra.
Dones àrabs
Per quart any consecutiu hi haurà la secció 'País convidat', dedicada en aquesta sisena edició al Líban, un mosaic de pobles. L’any passat va ser dedicada a Egipte, amb pel·lícules que simbolitzen les revoltes populars que van recórrer diversos països.
La secció ‘Dones als països àrabs’ dedica un dia al paper de les dones en la lluita per la llibertat i la dignitat. Les dones àrabs, lluny del clixé occidental, no resten submises davant la injustícia. “La seva lenta però constant incorporació al mercat de treball ha proporcionat exemples de lluites amb una fermesa admirable, enfront dels abusos laborals i socials”, expliquen els organitzadors.
La Mostra de Cinema Àrab i Mediterrani de Catalunya va néixer a Sant Feliu de Llobregat l’any 2007 com un projecte cultural independent amb una clara voluntat d’incidència social i de la mà del treball conjunt de dues entitats: l’Associació CineBaix i Sodepau, i amb el suport de Beirut DC, una associació de professionals del cinema del Líban, organitzadors del prestigiós festival Ayam Beirut Cinema’iya.
L’Associació CineBaix sorgeix de la lluita de la ciutat de Sant Feliu del Llobregat per recuperar els cinemes de dins de la ciutat. Des de fa més de sis anys un equip de voluntaris i voluntàries fa funcionar el cinema CineBaix, que ha esdevingut un referent de cultura popular, de participació social i d’expressió de la diversitat cultural. Actualment forma part de la xarxa Europa Cinemas, i és un cinema de referència del cinema europeu i àrab a Catalunya.
Més informació i programació: http://www.cinebaix.com/mostra/mostra12/programacio12.html
Redacció | Foto: ¿Y ahora dónde vamos?