El jurat destaca el caràcter creatiu i original de les peces premiades a la vintena edició
Els premis de la vintena edició de la Biennal de Ceràmica Angelina Alós –el certamen espluguí d’aquestes característiques amb més història de Catalunya i un referent internacional–, que organitza l’Ajuntament d’Esplugues, es van donar a conèixer ahir dimecres 27 d’octubre a La Masoveria de Can Tinturé. Aquesta edició s’havia de celebrar l’any passat, però no va ser possible per la pandèmia de Covid. El jurat ha destacat la creativitat i l’originalitat de les peces guardonades.
El Premi Ciutat d’Esplugues ha recaigut en l’artista colombiana i establerta a Barcelona Natalia Castañeda per l’obra Dolmen. El jurat ha destacat “l’atreviment del seu format” i el “joc entre monument i andròmina”. Es tracta d’un conjunt format per una peça de ceràmica i dues cadires vintage com a element de suport, que trenca el concepte clàssic de l’obra de ceràmica, tot creant un conjunt escultòric.
El Premi Angelina Alós ha estat per a l’obra ‘The time is out of joint’, de la ucraïnesa resident a Alemanya Olga Simonova, formada per dues peces de porcellana pintada a mà, en la qual destaca la complexitat plàstica i tècnica, i la potent evocació simbòlica. Una obra que s’ha d’observar en 360 graus per copsar tota la seva complexitat.
I el Premi Pujol i Bausis, amb 2.000 euros, se l’ha emportat Replis 2, de la ceramista francesa Anne Laure Cano –amb estudi a Barcelona–, “per la subtil combinació entre refinament i runa”. Una obra en la qual destaca la combinació de colors i l’acabat volgudament deforme per donar lloc a una peça de gran bellesa.
El jurat també ha atorgat una menció honorífica a la peça ‘The ripple of the spring’ pel “qualificat revisionisme de la tradició i la seva orientació biomòrfica”, de l’artista taiwanès Chen Chung Yu.
A la 20a Biennal de Ceràmica Angelina Alós s’han presentat 166 obres per part de 83 artistes d’arreu del món (un 35%, de procedència estrangera). El jurat va seleccionar 24 peces finalistes de 18 artistes –amb presència destacada de ceramistes d’origen sudamericà–, de les quals han sortit les premiades. Totes elles s’exposen al Museu Can Tinturé –la mostra es pot visitar de manera gratuïta– fins al 6 de febrer de 2022. Les obres exposades a Can Tinturé formen un conjunt marcat per una gran heterogeneïtat, i són exemples de tendències, estils i tècniques actuals en la ceràmica contemporània. Moltes d’aquestes obres van ser concebudes i creades en temps de pandèmia i confinament.
La dimensió digital de la Biennal és una de les novetats d’aquesta edició. El lliurament de guardons es van emetre en directe a través del canal Youtube de l’Ajuntament d’Esplugues. A l’exposició s’han incorporat codis QR que donen accés a vídeos dels mateixos artistes seleccionats i premiats, a través dels quals ens expliquen les seves pròpies creacions.
Premi del públic
En l’edició de 2014 es va instaurar el Premi del públic, atorgat per votació popular, que donava veu al públic que visitava l’exposició i podia escollir la seva peça favorita. En aquesta edició, els Museus d’Esplugues proposen anar més endavant i obren aquesta votació a tothom a través d’un procés de participació on-line. A través de la plataforma de participació ciutadana Esplugues Participa, el públic virtual de la 20a Biennal podrà votar la peça que més li agrada; aquests vots es sumaran als vots presencials, i l’artista escollit/a tindrà l’oportunitat d’exposar conjuntament amb les tres artistes guanyadores en una nova mostra a la seu de l’Associació Ceramistes de Catalunya Barcelona la tardor de 2022.
Redacció / Fotos: Aj. Sant Boi-Ecoembes