L’esparreguerí Manolo Alcántara, Premi Nacional de Circ 2021

El jurat destaca que és un “artista integral” i "únic" que ha aconseguit "introduir en les seves creacions elements procedents d'altres disciplines escèniques”

Manolo Alcántara ha guanyat el Premi Nacional de Circ 2021, dotat amb 30.000 euros, com a reconeixement “al seu profund rigor, lliurament i dedicació a la creació artística a l'hora d'afrontar els seus projectes” i per haver aconseguit crear “un llenguatge i una dramatúrgia molt personals i poètics”. Segons ha informat el Ministeri de Cultura i Esport, el jurat destaca a més que Alcántara (Esparraguera, 1970) és un “artista integral” i "únic" que ha aconseguit "introduir en les seves creacions elements procedents d'altres disciplines escèniques.”

d2fbeb4b b65e 456f 92e5 e599a13f94aa facebook aspect ratio default 0

Trajectòria

Alcántara és un creador i intèrpret autodidacta que va iniciar la seva trajectòria professional el 1994 introduint-se al món escènic i circense. Va col·laborar amb diferents companyies de teatre i circ com Subus, Xirriquiteula Teatre, Circ Tuqui, Comedians, Monty i Cia.., entre d'altres. L'any 1997 va treballar a Spain Mura de Japó, i més tard va cursar la seva formació al Centre National des Arts du Cirque a Châlons, a Champagne (França). Al seu retorn va participar en la creació col·lectiva de l'espectacle "Arran" en el Circ Cric i en els muntatges "Utopista" i "A Banda" al Teatre Nacional de Catalunya (TNC). El 2000 es converteix en el cofundador de la Companyia Circ Imperfecte, amb la qual emprèn gires nacionals i internacionals durant més de cinc anys gràcies a l'espectacle "Genuïns Imperfectes". El 2006 funda la seva pròpia companyia, Solo Manolo, en la que crea i dirigeix "Locomotivo", amb el que recorre escenaris espanyols i estrangers durant tres anys. El 2010 crea i dirigeix al costat de Xavi Erra el seu primer gran espectacle de sala "PLECS", una coproducció del CAER (Trapezi) i del Teatre Nacional de Catalunya. Torna a treballar amb Erra quatre anys més tard en "RUDO", un muntatge coproduït pel GREC Festival de Barcelona i que estrena ja sota el paraigua de la Companyia Manolo Alcántara, fundada aquell mateix any 2014. La seva última creació és "DÈJÀ VU", un espectacle que forma part del catàleg del Programa Platea de l'INAEM, amb el que té previstes set actuacions per a aquesta temporada.

1634732595 932173 1634732675 noticia normal

A més ha participat en espectacles com "Tranuites", amb Lluís Llach i Lluís Danès; "Wasteland", de Lluís Danès; "ART", de Manel Camp; "El Col·leccionista de Paisatges", de Xavier Erra, i "PAS", dirigit per Sergi Ots, entre d'altres.

En la seva trajectòria artística ha obtingut diferents premis el Premi al Millor espectacle de carrer de la Fira de Teatre de Tàrrega per "Genuïns Imperfectes" i dos premis Zirkolika al millor espectacle de circ per "PLECS" i "RUDO", que també va obtenir el Premi FETEN al millor espectacle de Nits Feten 2015.

unnamed

Entre els guanyadors recents d'aquest Premi Nacional, concedit anualment per reconèixer l'activitat d'entitats i professionals espanyols del circ tant a Espanya com a l'estranger, es María Mercedes Ochoa («Merche Ochoa») el 2014, la Unió de Professionals i Amics de les Arts Circenses (UPAAC) el 2015, Miguel Ángel Moreno (Bolo) el 2016, Rolabola Circ el 2017, Consuelo Reyes el 2018, Associació Ateneu Nou Barris el 2019 i Els Excèntrics el 2020.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
135

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix