Data del segle XII i inclou la consolidació de les singulars pintures murals gòtiques i renaixentistes que conté
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, l'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, i el vicari general del Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, Josep Maria Domingo, van inaugurar ahir al vespre la restauració de l'ermita de Santa Maria de Sales, a Viladecans. El procés de restauració va començar el 1995 i l'ha dirigit la Diputació de Barcelona a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), destinant-hi prop d'1,2 MEUR.
Marín va felicitar l'Ajuntament perquè “aporteu una joia fantàstica, no només per al municipi”, va dir, “i la Diputació de Barcelona, que té la funció de fer costat als 311 municipis de la província, es va sumar a la sensibilitat del consistori i va col·laborar-hi des del principi del procés de restauració”. Marín va reafirmar el compromís de la Diputació per “seguir vetllant per tots els municipis, principalment per la reactivació econòmica i social”, i també per aquest edifici, a través de la museïtzació del temple “perquè la seva apassionant història pugui ser coneguda per tothom i que es converteixi en un espai de cultura i de trobada, que la ciutadania de Viladecans admiri i senti com a propi.”
Per la seva banda, Carles Ruiz va destacar que “Viladecans comença la setmana gran, de la Festa Major, amb aquesta inauguració, que suposa la recuperació d’un espai tan simbòlic i tan lligat a l'origen del nostre municipi”. I va voler remarcar que “aquest patrimoni que avui entreguem a la ciutat és un espai més del delta del Llobregat, un espai privilegiat, que els municipis d'aquest territori reivindiquem i tenim la voluntat que es reconegui, amb actuacions com aquesta que fomenten l'arrelament i la valoració del patrimoni històric i natural.”
Patrimoni històric de la ciutat
L'església es va construir sobre les restes d'una antiga vila agrària romana, i entre 1275 i 1334 va acollir una comunitat de deodates, religioses seglars com Guillema i Gueraua de Queralt, que van gestionar amb autonomia les terres de l'ermita fins que el bisbe Ponç de Gualba s'hi va oposar, les va acusar de bruixeria i va aconseguir expulsar-les. Les pintures gòtiques restaurades pertanyen a aquesta època i podrien ser del mateix pintor dels murals de la conquesta de Mallorca que hi ha al saló del Tinell, a la plaça del Rei, de Barcelona.
En total, la Diputació ha invertit 1,19M EUR en treballs, estudis, projectes i obres relacionats amb la rehabilitació de l'ermita. En l'última fase, que ha costat 288.150 EUR, s'han acabat de condicionar les restes de pintures murals gòtiques i renaixentistes, s'ha reparat i consolidat l'absis, s'ha completat el revestiment de parets i voltes i la pavimentació, i s'ha instal·lat electricitat per il·luminar l'interior i l'exterior de l'ermita.
Enllestida la restauració, la Diputació preveu ara museïtzar l'ermita, el que permetrà a les persones visitants interpretar les pintures i l'espai arquitectònic i explicar els treballs fets per l'SPAL des de 1995, quan el temple amenaçava d'ensorrar-se a causa del mal estat de conservació. El cost previst d'aquesta museïtzació és de 90.000 EUR.
Amb aquesta restauració la ciutat de Viladecans guanya presència i personalitat al territori amb la recuperació d'una ermita d'alt valor artístic i històric que és testimoni de la llarga història del municipi.
Redacció / Fotos: Diputació Barcelona