L’Aplec de la Salut celebra el seu vint-i-cinquè aniversari

La cita es divideix en tres espais amb activitats recuperades més antigues de cultura popular de Sant Feliu de Llobregat

Tot a punt per a la vint-i-cinquena edició de l'Aplec de la Salut organitzat per l’entitat local Calaix de Sastre. Una cita que es farà el dilluns 24 de maig als peus de l'ermita. La trobada presenta novetats importants. Així, per tal de poder controlar l'aforament, l'Aplec es dividirà en quatre moments:

10:30 h Hissada de la bandera catalana, pregó i actuacions

12:00 h Missa Solemne

13:00 h Ball de la soca

16:00 h Tradicional Rifa del Xai y entrada de la Mare de Déu de la Salut a l’ermita

ermita salut

Joan Lorenzo, secretari de l'entitat, explica que "ens sentim molt orgullosos de defensar la cultura en directe, donem suport a la cultura popular perquè encara no ha pogut actuar a Sant Feliu de Llobregat i estem contents de podem celebrar la vint-i-cinquena edició a dalt de l'ermita", explica. "No serà l'Aplec sencer, però tornem a celebrar-ho amb  totes les mesures de seguretat", afegeix.

Activitats per a aquesta edició

El pregó  serà a càrrec d'Anna Rovira, jove implicada en l'Aplec, periodista i dansaire de l'Esbart ACF, entre d'altres iniciatives de cultura popular en què hi participa. La missa serà presidida pel Mn. Josep Torrente.

E2Adx4CXsAMDpJf

L'Aplec de la Salut organitzat per Calaix de Sastre és un dels elements del patrimoni festiu de Catalunya. Consta de repic de campanes, sortida festiva de la Mare de Déu de la Salut de la catedral de Sant Feliu i marxa a l'ermita, hissada de la bandera catalana i pregó. A continuació hi ha actuació de les colles i corals de Sant Feliu de Llobregat, missa solemne. Després de la missa, es fa el Ball de la Soca, ball tradicional de Sant Feliu de Llobregat, ballada de sardanes, rifa del xai i entronització de la Mare de Déu de la Salut.

E2AdyHlWQAAuWc

L'associació fa anys que va iniciar els tràmits perquè l'Aplec de la Salut sigui reconegut com a Bé d'Interès Cultural. "Pensàvem que amb el XXVè aniversari podríem celebrar també el reconeixement però encara no ha estat possible", explica Joan Lorenzo.

Ball de la Soca

Entre els elements de caire festiu que Calaix de Sastre ha manifestat perquè l'Aplec sigui reconegut són, entre d'altres, la imatge de la Mare de Déu de la Salut, l'ermita de la Salut, i el Ball de la Soca.

5fa3c93b5705f

Precisament aquest darrer és una antiga dansa de Sant Feliu de Llobregat recuperada l’any 1984, després de la seva desaparició als anys cinquanta, per l’Agrupació Cultural Folklòrica i l’Esbart Sant Feliu amb l’ajuda de l’Arxiu Comarcal. La dansa s'executa al voltant d’una gran soca d’arbre. Aquesta gran soca procedeix  del gran arbre al costat del qual va ser trobada la imatge de la Mare de Déu.

Segurament, tots els indicis culturals així ho apunten, es tracta d'un ball de fertilitat, que dansaven els solters i solteres de Sant Feliu, amb l'esperança que la soca, i les evolucions del ball, els ajudaria a trobar company d'amors.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Entrada en una escola de Sant Vicenç dels Horts

El Curs Escolar 2024-2025 al Baix Llobregat, en números

Hi ha un total de 130.887 alumnes amb una disminució de 9.355 respecte a l’any passat que significa un descens del 6,67%
140

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix