La muntanya dels museus

Captura de pantalla 2020 12 28 a las 10.04.05

Aquestes festes ens convé estar en espais oberts, com la muntanya, però també en espais segurs, com els museus. Una bona combinació és fer una ruta per Montjuïc. Per fer cultura segura aquest Nadal, us proposem un viatge per les diferents exposicions de la muntanya.

Museu Arqueològic de Catalunya (MAC)

«El desenvolupament del pensament creatiu i de la capacitat d’abstracció és una de les grans fites de l’evolució humana»; és el primer que trobem escrit en l’exposició «Art primer. Artistes de la prehistòria», ara prorrogada després de ser nominada als Global Fine Arts Awards.

art arqueo

Nova exposició exposició «Art primer. Artistes de la prehistòria» al Museu Arqueològic de Catalunya

El MAC proposa un viatge per la prehistòria i un recorregut a la recerca dels orígens de l’art i de la comprensió dels diferents estils artístics que s’hi van desenvolupar. Així, un a un, els diferents espais habilitats presenten diverses etapes que caracteritzen aquest art primer, i que es fan imprescindibles per arribar a la comprensió del visitant.

Un viatge que guanya realisme a partir dels diversos objectes pertanyents a aquesta època històrica i dels audiovisuals d’animació que l’acompanyen. Fins i tot, i a causa de l’aire rupestre de les sales, hi ha moments en què realment creus que estàs en aquelles coves prehistòriques rodejat d’art primer. Recentment s’ha afegit a l’exposició una troballa arqueològica insòlita: un còdol del paleolític trobat a les Coves del Fem d’Ulldemolins.

 

Descobrim els nostres orígens amb l’art prehistòric i assegurem el nostre futur respectant les abelles

 

Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)

Passarem de l’art prehistòric al més rabiosament contemporani si enfilem les escales que pugen fins al MNAC, on la Fundació Suñol ha tingut la llibertat de disposar obres del seu fons. Així, s’ha establert un diàleg entre artistes contemporanis i la història de l’art català, en la nova exposició «Diàlegs intrusos. Tot és present».

IMG 2105 min 800x540

Nova exposició «Diàlegs intrusos. Tot és present» al Museu Nacional d’Art de Catalunya

El MNAC ofereix un itinerari únic per les diferents sales habilitades, amb la intenció de «trencar barreres temporals i culturals per tenir una experiència intensa i sempre personal». Una experiència que busca la reflexió de l’extern, per poder qüestionar l’art a partir d’una perspectiva no lineal.

Entrant en cada una de les sales, anem coneixent diversos autors, obres i estils que, presentats d’una manera poc convencional i fora del que estem acostumats, ens obren noves portes cap a la reflexió artística individual i col·lectiva. A més, aquest itinerari s’acompanya de diversos textos i àudios que busquen la participació de qui mira, per poder fer de l’experiència un recorregut més real i recíproc, entre artista i visitant, obra i observador.

Fundació Miró

Des del MNAC fem un salt fins a la Fundació Miró, on podem visitar l’exposició permanent. A partir d’un itinerari per les diverses etapes de la cronologia vital i artística de Joan Miró, des de la pintura fins a la ceràmica i escultura, podem entendre les seves obres i estils. Així, a través dels diferents espais, dividits per temàtiques, es pot explorar la producció i el llenguatge d’un dels artistes més cèlebres del segle passat.

sala miro

Podem visitar l’exposició permanent a la Fundació Miró

Des d’entendre com el pintor «viu en comunió amb la natura» i és capaç de crear la seva concepció de pintura a partir de l’equilibri «entre tradició i modernitat». Passant per l’antipintura, en què «experimenta amb una sensació més física del quadre». I per la mirada del col·leccionista, centrada en la figura de Kazumasa Katsuta, gran admirador del pintor. Fins a les escultures, que trobem en les darreres sales, a la terrassa habilitada i, fins i tot, al bar de la mateixa Fundació.

Un recorregut dedicat a Joan Miró ens ha ajudat a saber com va ser la seva vida, i en quines etapes es va dividir, però el més important és que ens ha ajudat a entendre les seves obres, a veure el que ell hi veia, a relacionar el títol amb l’obra, a apropar-t’hi.

Museu Etnològic i de Cultures del Món

Baixant de la Miró, som a tocar del Museu Etnològic i de Cultures del Món, on podem visitar l’exposició «Les cares de Barcelona». La mostra té la intenció de «redescobrir la ciutat» al públic, fent que sigui capaç d’entendre les diverses mirades que recauen sobre aquesta i que, al final, acaben definint la seva imatge total.

Se’ns ofereix un recorregut turístic per la capital catalana, intentant recrear la mirada amateur de l’estranger. Així, l’itinerari es divideix en sis blocs encarregats d’analitzar diferents aspectes de la diversitat de Barcelona. L’objectiu final? Aconseguir que el públic sigui capaç d’entendre la ciutat en la seva complexitat.

Museu Cultures Barcelona c4

Podem visitar també l’exposició «Les cares de Barcelona»al Museu Etnològic i de Cultures del Món

Un passeig per la Barcelona que tots coneixem, però des d’una mirada innocent, és el que ens ofereix aquest museu. On, després d’haver analitzat cada aspecte, t’adones que la ciutat és molt més del que veiem, i abasta molt més del que creiem.

Jardí Botànic de Barcelona

Sense deixar Montjuïc, fem una passejada fins a l’altra cara de la muntanya per arribar al Jardí Botànic de Barcelona, on podeu veure l’exposició «Més que abelles». Només entrar ens rep el brunzit d’una abella. Pocs segons després m’adono que és un àudio i visualitzo les sis pantalles que tinc al davant, on es poden observar audiovisuals de paisatges naturals i de les protagonistes pol·linitzadores d’aquesta exposició.

La mostra és un crit d’alerta davant el perill d’extinció d’aquests insectes pol·linitzadors. Així, es pretén conscienciar el visitant de la rellevància de les abelles en la nostra vida. Sense elles, moltes plantes haurien desaparegut, i amb elles molts aliments, i així un seguit de formes de vida també haurien deixat d’existir.

Exposició Més que abelles al Jardi Botànic de Montjuïc Museu de Ciencies Naturals 2

La mostra és un crit d’alerta davant el perill d’extinció d’aquests insectes pol·linitzadors

Per salvar les abelles de l’extinció, des de la mateixa exposició se’ns proposa de fer petits actes que poden servir, com mantenir un consum responsable, guarnir els balcons amb plantes aromàtiques o construir hotels d’abelles.

CaixaFòrum

Baixant del botànic, encara som a temps de passar pel CaixaFòrum, on a banda de l’exposició d’obres del Museo del Prado, hi trobareu la mostra «Vampirs, l’evolució del mite», coorganitzada amb la Cinémathèque française.

exposicion vampiros caixaforum madrid 2 1024x672 1

Mostra «Vampirs, l’evolució del mite»

La mostra centra la seva mirada en els vampirs cinematogràfics, però també els analitza en la literatura, el còmic, la televisió i les arts visuals. Així, a partir de 310 obres i fragments audiovisuals, el mite del vampirisme pren vida entre les sales del museu, amb una intenció principal: demostrar que aquest mite no sempre ha estat el mateix.

D’aquest ambient tenebrós en sortim entenent l’evolució del mite del vampir, observant audiovisuals que ho il·lustren, i veient com diferents escriptors van anar modelant la criatura, com si es tractés d’una estàtua, fins a arribar a la que tenim avui dia.

g CaixaforumBarcelona

Dirigint-me cap a la sortida de Montjuïc, per marxar d’aquesta muntanya dels museus, m’adono de la importància d’aquestes exposicions. Des dels diferents estils artístics, passant per la pintura, l’escultura i l’audiovisual, fins a la visita turística per Barcelona i la rellevància d’uns éssers diminuts, la cultura a Montjuïc no descansa. Aquest Nadal podreu gaudir-ne, gràcies a aquestes exposicions i a moltes altres activitats que trobareu al web de l’Ajuntament de Barcelona.

Miriam Triay / Fotos: Arxiu-Turisme Barcelona-AMIC

 amic gene

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

El càlcul del salari de referència, com en les edicions anteriors, s'ha efectuat per a tres àmbits territorials

El salari de referència metropolità és de 1.516 euros mensuals

Les despeses relacionades amb l'habitatge (lloguer o hipoteca i factures) s'enduen el 45% del pressupost de necessitats bàsiques, mentre que el 43%…
156

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix