Entre les restes arqueològiques exposades es troba un esquelet complet d'una cria d'elefant així com el crani d'un rinoceront i un cérvol mediterrani
La Biblioteca Ramon Fernández Jurado de Castelldefels acollirà, a partir del 7 de febrer, una exposició amb algunes de les restes arqueològiques trobades en els darrers anys pel Grup de Recerca del Quaternari (SERP) de la Universitat de Barcelona a l'anomenada Cova del Rinoceront. Amb el títol “Espai Prehistòria. Fauna, canvi climàtic i arqueologia al Garraf”, l'exposició neix amb l'objectiu de divulgar com era el clima, el medi i la fauna en aquest territori ara fa cent mil anys.
L'espai expositiu és un punt de partida per explicar i difondre de manera lúdica i veraç la prehistòria i els canvis climàtics que s'han succeït al llarg dels darrers milers d'anys. S'expliquen també els processos científics que l'arqueologia utilitza per generar aquest coneixement sobre el passat. L'exposició és interactiva ja que, mitjançant Realitat Augmentada amb tauletes tàctils i mòbils, es podran veure diferents reconstruccions en 3D.
La peça central de l'exposició és l'esquelet complet d'una cria d'elefant (Elephas antiquus) d'uns 5 o 6 anys d i que va ser descobert l'any 2012. Aquestes restes són una de les poques evidències de cries completes d'elefants antics a Europa i es podrà veure per primera vegada en aquesta exposició. L'espai també acull el crani i la mandíbula d'un rinoceront subadult d'una espècie actualment extingida (Stephanorhinus hundsheimensis) i el crani d'un cérvol mediterrani (Haploidoceros mediterraneus).
La cova del Rinoceront és un jaciment arqueològic únic i singular, ja que Castelldefels és una de les poques localitats de la conca mediterrània que conté restes arqueològiques compreses entre els 200.000 fins als vuitanta mil anys.
Redacció / Fotos: Arxiu