Rosalía, Clara Peya i Hidrogenesse, guardonats als premis Altaveu 2019

El Festival Esperanzah! aconseguiex el premi ‘Alça la veu’, i el promotor Gay Mercader ha estat reconegut per la seva trajectòria professional com a pioner de l'escena musical de tot el país

L''entrega dels premis tindrà lloc el proper dijous 5 de setembre, a les 20h, a Can Massallera de Sant Boi de Llobregat. La cerimònia suposa l'avantsala de la 31 edició del Festival Altaveu, que compta amb les actuacions destacades de Wilko Johnson, John Paul Keith, Deltonos, Elena Setién o Marem Ladson, entre d'altres. Els guardons són un reconeixement a artistes, entitats i iniciatives que, d'una manera destacada, han enriquit la música produïda a Catalunya durant l'últim any. Els premiats de l'edició d'enguanysón Rosalía, Clara Peya, Hidrogenesse, Reynald Colom i Colectivo Vozes, Festival Esperanzah! i el promotor musical Gay Mercader.

El Jurat dels Premis Altaveu està format per músics, periodistes i professionals del món de la música, així com l'organització del Festival: Jordi Bianciotto, Helena Moren, Marta Salicrú, Olga Abalos i Luis Hidalgo.

Guanyadors i guanyadores

Rosalía ( Sant Esteve Sesrovires, 1993)

A la travessa dels Premis Altaveu des de mesos abans de la publicació d''El mal querer' –un dels discos clau del 2018, no només a Espanya sinó a tot el món–, Rosalía és una de les millors notícies en la música popular d'aquest país. Ho és per moltes raons, i aquestes en són algunes. Una cantaora que parteix de les arrels del flamenc per portar-lo a l'avantguarda o al mainstream amb eines de la música electrònica com el 'sample'. Una dona jove que als 25 anys ja desplega un enorme talent com a creadora i intèrpret. Una artista amb carisma capaç d'aconseguir una connexió transversal amb públics de diferents edats, orígens i paladars musicals. Una superestrella internacional nascuda aquí al Baix Llobregat, sorgida del planter d'escoles superiors de música de casa nostra, l'ESMUC i el Taller de Músics, que contagia una sana ambició als i les músics que venen. L'autora de 'hits' que ens fan ballar 'Con altura' o 'Malamente'. "Junta las manos y las separas": així s'aplaudeix Rosalía. 

Clara Peya (Palafrugell, 1986)

La pianista i compositora empordanesa Clara Peya (Premi Nacional de Cultura 2019) té una carrera artística que ha transitat i transita entre la música, el teatre i l'activisme. Entorn el seu piano, combina diversos gèneres musicals, des de la música de cambra, el jazz, el pop i l'electrònica. En el seu vuitè disc de pop d'autora «Estómac» (Satélite K, 2018) —Premi Enderrock al millor disc de l'any 2018—, ha assolit un llenguatge personal que recull els aprenentatges dels seus tres itineraris: tot i cedir la veu principal com ha fet sempre (a Magalí Sare), la pianista i compositora també hi canta i rapeja amb desimboltura, aconsegueix que en la seva nova proposta la veu i la música transmetin atmosferes com en un espai teatral i les seves lletres contenen un missatge feminista dels més elaborats i compromesos de l'escena catalana. El jurat ha valorat el fet d'estar en aquest punt àlgid de la seva trajectòria perquè condueix amb destresa una personalitat artística lliure.

clara

Raynald Colom (Vincennes, França, 1978)

El trompetista barceloní trenca set anys de silenci discogràfic amb "The Barcelona Session" (Fresh Sound, 2019), un disc amb el qual torna a exposar una visió lúcida, oberta i personal del jazz. Lluny de tractar-lo com un gènere anacrònic, Colom el treballa com una música contemporània i en constant transformació integrant-hi influències de sons d'arrels afroamericanes actuals per aconseguir donar forma a un treball que, a més de connectar amb una nova generació d'oients, intenten dibuixar un viatge a través de Barcelona amb vocació universal. Amb aquest disc, el trompetista consolida encara més una carrera artística com a compositor i intèrpret en què, des del seu primer treball, "My fifty one minutes" (2004), sempre ha intentat, per composar des del present, experimentar amb gèneres com el funk o el hip hop, i teixir ponts entre l'escena barcelonina i la nord-americana.

raynald

Colectivo VOZES

La música és, sens dubte, un element essencial per a la integració social i per la difusió de valors. I aquesta feina es veu molt clarament allà on la igualtat d'oportunitats no arriba com caldria. En una ciutat com Barcelona, els barris més allunyats del centre han creat noves centralitats gràcies a un treball constant de solidaritat i complicitat veïnal.L'any 2005 una iniciativa liderada pel Pablo González, Inspirada en el sistema nacional d'orquestres i cors infantils i juvenils de Veneçuela. En els seus inicis el projecte va treballar a través d'una coral infantil, amb el pas dels anys, VOZES ha creat una estructura d'orquestres simfòniques de diferents formats, corals i batucades. Així, més de 500 nens i adolescents de Nou Barris, Sant Andreu i Besòs s'han aprofitat d'una educació musical basada en els valors humans i socials per aconseguir una formació integral del alumne. Per tot això, l'Altaveu vol reconèixer i premiar VOZES aquesta iniciativa, exemplar, constructiva i integradora.

Hidrogenesse (En actiu des del 1996)

Genís Segarra i Carlos Ballesteros porten dues dècades fent discos que ens descol•loquen i ens fan ballar el cap, en què juguen sense manies ni límits amb les regles de la cançó pop i llancen desafiaments intel·lectuals sense perdre el bon humor. El darrer treball, 'Joterías bobas', és un nou artefacte de punt i apart, el seu disc més musicalment més accessible, influït per l'Amèrica Llatina i la cançó europea, amb rerefons ecològic i mofa i befa de l'homofòbia banal. Una obra que col•loca Hidrogenesse en una incansable avantguarda pop a l'abast de tothom.

music hidrogenesse entrevista videoclip claro que si

Festival Esperanzah!- Premi Alça la veu

Les veus dissonants sonen més fort quan la resta son unànimes. La gran majoria de festivals s'han convertit en parc temàtics, negocis on els fons d'inversió cerquen rendibilitat o els ajuntaments postals a la recerca del turista indecís. És així que quan un festival agermana música i ideologia, solidaritat i reivindicació, esperit crític i voluntat, es converteix en una "rara avis", en una veu dissonant. I la veu, precisament la veu de qui normalment no la té, és l'ànima d'un festival que ja ho diu tot amb el seu nom: Esperanzah!; sí, amb "h" per trencar les normes i amb exclamació per emfatitzar la voluntat . La resta ho diu amb música, amb el seu emplaçament, el barri popular de San Cosme, al Prat de Llobregat i amb la destinació dels seus guanys a mantenir viva la esperança d'un món millor. Una veu dissonant que cada dia sona més alta.

GiselaJane001

Gay Mercader- Premi trajectòria

Va haver-hi un temps en que la música va ser la taula de salvació per a les joves generacions que volien fer d'aquest país un lloc millor per viure. Eren joves que, pel sols fet de ser-ho, representaven una amenaça per a un poder que no podia contenir aquell desig de llibertat que, amb la música, s'expressava amb una força i vitalitat inaturables. I va ser a principis dels anys 70 quan un jove de bona família, que havia viscut al Londres de la revolució musical del pop i del rock, va tornar a casa i va començar a programar aquells artistes que, des de la música, estaven canviant el món (o almenys ho intentaven). I aquelles generacions que empentaven un règim caduc i miserable, van gaudir de músics, sons, somnis i desitjos que ajudaríen a canviar les coses. I van arribar King Crimson, Traffic, Jethro Tull, Frank Zappa... i centenars i centenars d'artistes, de concerts amb els que vam créixer. Aquell jove, somiador i emprenedor és en Gay Mercader, al que l'Altaveu vol reconèixer la seva carrera, tots aquells concerts amb els que vam ser feliços, i la seva voluntat de canviar les coses.

1200 1511263852gay mercader f x mercadeDSC 4938

La programació compta amb les actuacions destacades de Wilko Johson, The Mani-Las, Deltonos, Eric Montefusco, John Paul Keith, Trovadores de las 3 culturas, Elena Setién, Yawners, Marem Ladson i Javier Bergia. A.M.A. (Acadèmia Musical Altaveu) és la nova proposta de producció pròpia del festival.

La fira de discos i llibres musicals, cinema documental musical, tallers i activitats per a famílies completen aquests tres dies de música a Sant Boi.

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
178

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix