L'Ajuntament de Castelldefels busca quadrar l'exposició, que es realitzarà a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado, amb la Setmana de la Ciència el proper mes de novembre
Esquelets de rinoceronts, elefants, bòvids i cèrvids de fa més de 150.000 anys. Això és el que es podrà veure en una exposició de les troballes arqueològiques a la Cova del Rinoceront a Castelldefels. Una exposició fruit del treball dels investigadors del grup de recerca del Quaternari-SERP de la UB, que encapçalen els arqueòlegs Montse Sanz i Joan Daura. La mostra es podrà veure a la tardor a la Biblioteca Ramon Fernàndez Jurado, coincidint amb la Setmana de la Ciència.
L'equip de científics va finalitzar un estiu més de treballs a les excavacions finançades per l'Ajuntament de Castelldefels i el Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya. “Els treballs aquest estiu han consistit en la continuació de l'excavació que vam començar l'any passat d'un esquelet de rinoceront de fa 150.000 anys. Enguany l'excavació ha consistit en treure el crani que havia quedat pendent. Extreure-ho de la cova i portar-lo al laboratori de La Guixera per realitzar el seu procés de restauració”, explica Daura.
"Les troballes a la Cova del Rinoceront ens expliquen la història i la prehistòria del nostre municipi. Ens donen moltíssima informació a més de l'orgull de comptar amb un jaciment tan enriquidor", valora l'alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda. "Des de fa molt de temps signem diferents convenis amb la UB per poder continuar fent aquesta recerca científica i sobre tot col·laborar amb la difusió de totes les troballes i la reconstrucció dels esquelets que es van trobant". En el marc d'aquesta difusió, Miranda va afirmar que “estem treballant en un projecte per fer una exposició a la Biblioteca on per fi es podrà veure el gran treball que s'ha fet al llarg d'aquests anys”. L'alcaldessa va avançar que la mostra integrarà “de manera molt senzilla i divulgativa una reconstrucció a mida real d'un elefant petit de 4 anys, una de les moltes troballes que ara mateix s'estan rehabilitant”.
“Cal tenir en compte que el jaciment de Ca n'Aymerich és pràcticament únic arreu d'Europa i la recerca científica que s'està fent a Castelldefels és puntera”, afirma el regidor de Cultura, Jordi Maresma. “Les troballes de Castelldefels després tenen un trasllat a Potugal, sud de França o altres punts de la península ibèrica. L'equip científic està realitzant una feina pionera i puntera i, per tant, com a ciutat hem d'estar molt orgullosos.”
Una trampa natural
La Cova del Rinoceront és un jaciment arqueològic que presenta una llarga seqüència cronològica que abraça des dels 200.000 fins als 80.000 anys d'antiguitat. A la conca mediterrània són molt escassos els jaciments d'aquest període amb una seqüència estratigràfica tan completa i, de moment. En el jaciment hi ha una gran quantitat de restes de fauna en un excel·lent estat de preservació. L'any 2012 s'hi va descobrir un esquelet d'una cria d'elefant, i el 2015 dos esquelets de rinoceronts joves. Sembla ser que aquesta cova del Garraf va funcionar com una trampa natural per a moltes espècies de fauna, especialment per als animals més joves i inexperimentats, que queien a la cova. En aquest jaciment també s'hi han recuperat diverses restes lítiques.
Actualment la cavitat es troba seccionada verticalment a causa del darrer front d'explotació de la pedrera de ca n'Aymerich de Castelldefels. L'extracció de pedra calcària ha desfigurat enormement el relleu original i ha destruït la major part de la cova del Rinoceront, així com l'entrada originària. Per aquest motiu actualment s'accedeix a la cavitat per una bastida que permet desenvolupar els treballs arqueològics.
Redacció / Fotos: Aj. Castelldefels