Amb aquests premis, lliurats pel CoNCA (Consell Nacional de la Cultura i de les Arts) es reconeixen entitats i personalitats que han destacat pel seu treball en el món de les lletres, el patrimoni, les arts visuals, la música, la cultura popular i la gastronomia catalanes
El Teatre L’Artesà del Prat de Llobregat va acollir ahir al vespre els Premis Nacionals de Cultura 2019 organitzats pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA). La cerimònia va ser presidida pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra; acompanyat pel president del CoNCA, Carles Duarte; l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler; i la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga. Els premis van reconèixer entitats i personalitats que han destacat durant el darrer any pel seu treball en el món de les lletres, el patrimoni, les arts visuals, la música, la cultura popular i la gastronomia catalanes. Durant la cerimònia, també es va fer diverses referències a la cultura i elements de la vida pratenca i es van projectar imatges vinculades a les tradicions, la cultura i gastronomia de la ciutat. A més, el cantant pratenc, Alfred García, va protagonitzar una de les actuacions amb què es va amenitzar el lliurament de premis.
Sis personalitats i quatre entitats
Els premiats i premiades d'aquesta 44a edició dels premis són els següents:
- Maria Bohigas: traductora, editora i filòloga, premiada per la iniciativa Club Editor, per fomentar la recuperació de clàssics catalans del segle XX.
- Jaume Cabré: escriptor, premiat per la seva rica i prolífica trajectòria a través d'una obra narrativa de gran valor conceptual i literari, que ha plasmat en més d'una vintena d'obres, que han rebut nombrosos reconeixements.
- Josefina Matamoros: per haver estat ambaixadora a la Catalunya Nord de l'art català d'avantguarda, al capdavant de projectes culturals a Perpinyà i Cotlliure i com a directora del projecte del Musée d'art moderne de Céret.
- Clara Peya: per innovar la composició i la interpretació musicals transitant entre la música, el teatre i l'activisme sense abandonar el piano, instrument que l'acompanya en les seves performances.
- Josep Ponsatí: per la seva contribució a l'art internacional amb les seves peces inflables, escultures modulars amb heli de dimensions monumentals i efímeres que introduïren el minimalisme escultòric a Catalunya, integrant-les al paisatge i a la natura.
- Carme Ruscalleda: per haver exercit una cuina innovadora i d'avantguarda sense renunciar a la tradició culinària catalana i des de la reivindicació del producte arrelat al territori.
- Museu de Lleida: per la rellevància de la col·lecció, fruit de la concentració i la fusió de béns arqueològics, col·leccions antigues i art de diverses disciplines i objectes artístics, procedents majoritàriament de l'antic Museu d'Antiguitats (1868) i del Museu Diocesà (1893), presentada amb gran qualitat.
- Col·legi d'Arquitectes de Catalunya: guardonat per la seva contribució a la construcció d'un país modern per mitjà de l'arquitectura i l'urbanisme, des de les seves diverses seus territorials.
- Federació d'Ateneus de Catalunya: per la tasca extraordinària de gestió de la diversitat ateneista del nostre país i de la contribució a la cultura durant els seus trenta-cinc anys d'existència, i pel fet de ser el motor de la tradició ateneista a Catalunya.
- Litterarum Móra d'Ebre - Fira d'espectacles literaris: per construir un espai on conflueixen literatura i espectacle en totes les seves disciplines, des de les arts escèniques fins a les musicals, prenent com a eix la llengua catalana
Redacció / Fotos: Cultura Generalitat