L'escola Vall de Palau de Sant Andreu de la Barca ha explicat en l'esdeveniment la seva experiència com a escola pilot d'aquest programa de tecnologia sostenible
Epson va presentar el seu programa EDU2030, dirigit a l'entorn educatiu, en el marc del ITworldEdu 2019, el summit sobre innovació tecnològica en l'àmbit educatiu que congrega els màxims representants del sector amb la finalitat de conèixer solucions educatives i reflexionar conjuntament en el món educatiu, celebrat a Barcelona.
El programa EDU2030, que es va començar a implantar a l'escola Vall de Palau de Sant Andreu de la Barca al gener de 2019, vol donar suport a la innovació sostenible en l'entorn educatiu i el seu espai social, oferint solucions per a renovar la tecnologia de les escoles i col·legis de forma ordenada, eficient i sostenible, respectant el medi ambient, amb l'objectiu de promoure espais educatius nets i amb la màxima qualitat ambiental i la menor petjada ecològica, alhora que es forma en valors de sostenibilitat als alumnes i professors.
El primer centre educatiu en el qual s'ha aplicat aquest programa de Epson ha estat l'escola Vall de Palau, que ha exercit de pilot d'aquest projecte. En concret, s'han instal·lat solucions d'impressió sostenible, que redueixen el consum energètic en un 96% i els residus en un 99% respecte a altres tecnologies, amb una WorkForce RIPS, per a impressió ininterrompuda de fins a 84.000 pàgines, i una WorkForce Enterprise per a grans volums d'impressió per a tota l'escola.
El dispositiu que més expectació ha generat ha estat el model Ninus, una solució de projecció interactiva horitzontal, en el sòl, especialment pensada per a les aules d'educació infantil, ja que permet realitzar activitats de “tocar i aprendre” sobre imatges digitals, i que ha entusiasmat als nens.
Així mateix, s'ha implementat un pack tecnològic basat en un projector interactiu de curta distància i una càmera de documents, que permet compartir imatges 3D amb tots els alumnes de l'aula i treballar de forma col·laborativa. Aquest treball col·laboratiu es pot estendre a altres escoles vinculades al Servei Territorial de la Generalitat de Catalunya, o a qualsevol centre que pugui treballar en la mateixa xarxa per a connectar dos dispositius. Això permet que es pugui treballar sobre el mateix document i realitzar anotacions sobre la projecció de forma remota.
Anna Ferro, la directora de l'escola pilot Vall de Palau, ha explicat durant la presentació els beneficis que aquests canvis han suposat en el centre, començant per una millora del rendiment dels equips i un menor consum, així com la renovació necessària de l'equipament tecnològic. Però més enllà de l'immediatament tangible, aquesta iniciativa ha permès elevar la consciència mig ambiental de l'escola, fomentant valors de sostenibilitat i la seva importància no només entre els professors i els alumnes, sinó també entre els pares, i altres escoles de la zona.
Redacció / Fotos: Epson