La cascada de la Casa Vicens de Gaudí pren vida al Museu de les Aigües

És reproducció fidedigna i a escala real de la font que l'arquitecte català va construir l'any 1883 a la casa del carrer Carolines del barri de Gràcia

El Museu de les Aigües de Cornellà de Llobregat va presentar ahir la reproducció de la cascada de la Casa Vicens de Gaudí que en breu s'obrirà al públic, segons informa l’ACN. Es tracta d'una reproducció fidedigna i a escala real de la font que l'arquitecte català va construir l'any 1883 a la casa del carrer Carolines del barri de Gràcia, el seu primer gran projecte a Barcelona. Destruïda l'any 1946 quan els propietaris van vendre bona part dels terrenys que ocupava el jardí, la reconstrucció s'ha fet seguint els plànols originals que es conservaven a l'Ajuntament de Gràcia i amb les tècniques constructives i els materials de l'època. "Ressuscitar aquesta obra de Gaudí ha estat un miracle", ha destacat Daniel Giralt-Miracle, comissari de l'any Gaudí el 2002 i responsable de la reconstrucció.

cascada gaudi museu de les aiguees 3 agbar 15 630x420

cascada de la casa de vincens 4 732x400

Sònia Hernández, directora del Museu de les Aigües, explica que la reproducció de la cascada forma part del projecte de condicionament, senyalització i interpretació del jardí del museu que té per objectiu integrar-lo en el conjunt museístic. Així, la cascada serà la "joia" d'un seguit de fonts d'interès patrimonial situades a l'aire lliure i dins un entorn enjardinat a l'estil industrial de la dècada dels anys 30.

Sis mesos

Sobre la reproducció, que s'ha fet en sis mesos, el seu responsable, Daniel Giralt-Miracle, comissari de l'any Gaudí el 2002, assenyala que el més difícil ha estat "ser fidel a l'arquitectura de Gaudí". Així, els 27.000 maons utilitzats s'han fabricat artesanalment, un a un, a la manera com es feia a l'època. Pel que fa al procés constructiu, no s'ha afegit cap mena de reforç estructural, més enllà dels maons i el morter originals. També es va fer una maqueta de paraboloides hiperbòlics, una mena de pilot a escala, per buscar solucions constructives de la part més complicada i singular de la font. Giralt-Miracle explica que més enllà de la seva funció ornamental, la font estava dissenyada per refrescar el jardí de la Casa Vicens jugant amb els corrents d'aire i la cascada d'aigua. És per això que ha assegurat que "no hi havia lloc millor per ubicar-la" que el Museu de les Aigües, un equipament cultural que explica el cicle de l'aigua.

Redacció / Fotos: Catacultural-Tourinews

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix