Acusen l’Ajuntament de Viladecans de poc interès per preservar el patrimoni

ERC, que va presentar una moció al Ple de febrer per estudiar ajudes als propietaris d’immobles catalogats que volen restaurar-los, denuncia que està pendent des de fa almenys 12 anys

El grup d’ERC-AM a l’Ajuntament de Viladecans ha posat de manifest l’escàs interès del govern municipal (PSC+ICV/EUiA) per preservar el patrimoni arquitectònic local després del rebuig a una moció dels republicans durant el Ple de febrer. En concret, ERC proposava estudiar ajudes o beneficis fiscals als propietaris que vulguin rehabilitar immobles d’interès i comprometre un calendari per redactar el Catàleg de Patrimoni de la ciutat, pendent almenys des de fa 12 anys.

L’any 2007 el Ple municipal, amb els mateixos socis a l’equip de govern, va aprovar per unanimitat una relació d’elements d’interès patrimonial que calia protegir i va establir una sèrie de requisits a complir per part dels propietaris que volguessin dur a terme qualsevol tipus d’intervenció, quelcom que comporta bastants costos afegits. Es tractava d’un primer document que havia de precedir un Catàleg de Patrimoni més exhaustiu per protegir els elements d’interès històric local.

La portaveu republicana, Bàrbara Lligadas, ha explicat que els propietaris que es plantegen conservar un edifici històric a Viladecans es troben avui que han de superar una cursa d’obstacles i no obtenen cap incentiu ni contraprestació. En la nostra moció demanàvem estudiar ajudes i també un compromís en ferm i un calendari per aprovar el Catàleg de Patrimoni 12 anys després d’haver-se anunciat per primera vegada. A l’inici de l’actual mandat i a instàncies d’ERC, la regidoria de Patrimoni en mans d’ICV ens va explicar que estava treballant en el catàleg però poc abans de l’últim Ple, per sorpresa nostra, ens vam assabentar que havia decidit externalitzar-ne la redacció. Més de 12 anys després d’aquell compromís i d’allò dit davant tots els grups a l’inici de mandat, s’han adonat ara que no tenen prou recursos interns per dur a terme el catàleg.” 

casa JoanAnglada

Lligadas constata que “si no donem cap incentiu als propietaris d’aquests edificis anem perdent patrimoni perquè es va degradant. Hi ha alguna cosa que falla, portem almenys dos mandats amb el Catàleg de Patrimoni que en teoria és un dels principals objectius del programa de govern d’ICV i han trigat vuit anys a adonar-se que redactar el document és una feinada”. Pel camí la ciutat ha anat perdent elements d’interès com la Bòbila de Sales o l’antiga fàbrica de les Panes i d’altres com els Jardins de Magdalena Modolell estan en una situació de deixadesa preocupant, literalment es cauen a trossos.

La candidata d’ERC a les eleccions del 26 de maig retreu que “Iniciativa porta anys al govern venent la preservació del patrimoni com un dels seus grans eixos de treball però en tot aquest últim mandat només ha executat la primera fase de rehabilitació de Ca n’Amat, que acull el Museu de Viladecans. Ens sembla un balanç molt pobre que s’agreuja per la seva actitud contrària a acceptar propostes de millora en les seves àrees de gestió, com quan d’entrada van negar-se a retirar les plaques franquistes dels carrers a proposta d’ERC i finalment van acabar donant-nos la raó.”

Redacció / Fotos: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix