Descobreixen a Castelldefels un esquelet d’un rinoceront de fa 160.000 anys

Les restes inclouen les dues extremitats anteriors, les costelles, part de la columna vertebral i el crani amb les dues mandíbules

Investigadors del grup de recerca del Quaternari-SERP de la Universitat de Barcelona han descobert a Castelldefels un esquelet de rinoceront d'uns 160.000 anys d'antiguitat, pertanyent a una espècie ja extingida (Stephanorhinus hundsheimensis) i que seria similar als actuals rinoceronts negres africans. La troballa ha tingut lloc precisament a l'anomenada cova del Rinoceront, un jaciment on el 2015 ja s'havien trobat dos esquelets d'aquesta espècie animal.

rinoceront 2

Les restes inclouen les dues extremitats anteriors, les costelles, part de la columna vertebral i el crani amb les dues mandíbules. Els investigadors suposen que l'animal probablement va caure de manera accidental a la cova del Rinoceront, on va morir al quedar-hi atrapat.  Les seves dents indicarien que era un animal jove, d'uns 7 anys d'edat, ja que encara presenta part de la dentició de llet. El seu esquelet mostra que eren animals adaptats a la carrera i que vivien en espais oberts.

"Les troballes a la Cova del Rinoceront, dintre del món científic, acostumen a ser molt importants i ens expliquen la història i la prehistòria del nostre municipi. Ens donen moltíssima informació a més de l'orgull de comptar amb un jaciment tan enriquidor", valora l'alcaldessa de Castelldefels, Maria Miranda. "Des de fa molt de temps signem diferents convenis amb la UB per poder continuar fent aquesta recerca científica i, sobre tot, col·laborar amb la difusió de totes les troballes i la reconstrucció dels esquelets que es van trobant".

La regidora d'Organització i responsable de l'Arxiu Municipal, Lourdes Armengol, posa en valor el fet de tenir "una cova molt important per la diversitat d'animals que s'hi recullen i també pel període al qual corresponen aquestes troballes, molt poc habituals a la península Ibèrica".

rinoceront 3

Exposició

Les restes s'extrauran de la cova aquest estiu i posteriorment seran estudiades pels investigadors. L'Ajuntament de Castelldefels, preveu la realització d'una exposició al municipi sobre el jaciment de la cova del Rinoceront en la qual es puguin veure part dels esquelets trobats en les excavacions arqueològiques.

Les excavacions arqueològiques formen part del projecte “Els canvis climàtics durant el plistocè superior a la costa central catalana i l'impacte en les poblacions neandertals i humans anatòmicament moderns” que es du a terme des del Grup de Recerca del Quaternari-SERP de la Universitat de Barcelona, encapçalat pels investigadors Joan Daura (Universitat de Barcelona) i Montserrat Sanz (Universidad Complutense de Madrid). Les excavacions són finançades per l'Ajuntament de Castelldefels i el Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya.

 

Redacció / Fotos: Aj. Castelldefels

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
220

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix