Martorell homenatja el compositor Joan Cererols

Jordi Savall, l'Escolania de Montserrat i un congrés internacional centren la programació de l'Any Cererols

El Palau de la Música de Barcelona va acollir ahir al matí la presentació de Cererols 400, el programa d'actes amb motiu del quart centenari del naixement del compositor martorellenc Joan Cererols i Fornells (1618-1680). La roda de premsa ha comptat amb la participació de Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell; Sergi Corral, regidor de Cultura de l'Ajuntament de Martorell; Aleix Palau, comissari de Cererols 400; i Josep Maria Gregori, musicòleg.

Amb el nom de Cererols 400, la commemoració la formen vuit concerts i tres activitats de caràcter divulgatiu. L'objectiu de la programació és: Difondre la música i la figura del compositor Joan Cererols i Fornells; fer una programació de qualitat i accessible a tots els públics; consolidar Martorell com un municipi de referència en el camp de la música clàssica i promoure la implicació de la societat en la celebració a través de diverses entitats.

cererols 2

L'Escolania de Montserrat farà el concert inaugural i serà el punt d'inici d'una programació per la que hi passaran Jordi Savall i la Jove Capella Reial de Catalunya, el contratenor Víctor Jiménez Díaz, els Conjunt Atria i Dichos Diabolos i la soprano Carme Miró. Tancarà l'any la Coral Ars Nova, juntament amb el Cor A Tempo i La Caravaggia. En el camp de la divulgació, es comptarà amb una xerrada de la musicòloga Aura Porta, l'exposició "Inspiració Montserrat" i un congrés internacional centrat en la figura del músic de Martorell.

L'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, va explicar que "un dels reptes que ens vam marcar és que teníem moltes figures il·lustres del món de la cultura que eren desconegudes per la gent de Martorell i les volem anar redescobrint". "Amb l'any Cererols volem redescobrir la seva figura amb una programació per tota la gent de la ciutat", va afegir Fonollosa, qui també va dir que "volem que sigui el punt de partida per consolidar d'altres activitats”. Per la seva banda, Sergi Corral, regidor de Cultura, va indicar que "hem fet una tasca important per poder tenir una programació de qualitat que reforci la figura del compositor i, a la vegada, fer una tasca de pedagogia per donar a conèixer la figura i la seva música”. D’altra banda, el comissari de l'any commemoratiu, Aleix Palau, va explicar que la programació ha incidit en la importància que Joan Cererols “no és només el pare de l'escola musical montserratina, sinó també de la catalana. Per això a més de sentir la seva música, buscarem el diàleg entre la seva producció i la dels altres compositors ibèrics i europeus". Serà així com, durant tot aquest any "sentirem molta música de Cererols, també d'un altre compositor martorellenc contemporani, Gabriel Manalt, així com obres que s'han trobat en els seus manuscrits originals i sonaran per primera vegada després de gairebé quatre-cents anys. Aquestes, dialogaran amb obres de compositors espanyols, italians i alemanys, tant contemporanis de Cererols com posteriors. És el cas de Juan de Hidalgo, Giulio Caccini, Bach o Telemann".

cererols 3

La programació de Cererols 400 compta amb la participació de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona. A més, hi participaran diverses entitats públiques i privades, com el Museu Frederic Marès de Barcelona, la Fundació Francesc Pujols de Martorell, la Societat Catalana de Musicologia, l'Institut d'Estudis Catalans i Joventuts Musicals de Martorell.

Redacció / Fotos: Aj. Martorell

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix