Homenatge a ‘Esplugas City’ i als Estudis Balcázar

El parc de les esplugues es va descubrir una taula explicativa que recorda l’espectacular plató dels espagueti-westerns dels anys 60 i 70

L’Acadèmia del Cinema Català (ACC) va reivindicar el passat divendres 17 de novembre els Estudis Balcázar i Esplugas City, referents de la indústria cinematogràfica durant les dècades dels seixanta i setanta i protagonistes d’un capítol essencial de la història del western.

El parc de les Esplugues, la presidenta de l’ACC, Isona Passola, acompanyada de l’alcaldessa de la ciutat, Pilar Díaz, i el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona Juanjo Puigcorbé, van descobrir una taula explicativa als terrenys on hi havia els estudis i on no n’ha quedat rastre. Tot seguit es va fer un passi especial del projecte de documental Goodbye Ringo, de Pere Marzo, al Casal de Cultura Robert Brillas, amb l’assistència de tot l’equip i convidats molt especials que van participar en una taula rodona. Hi van intervenir Esteve Riambau (director de la Filmoteca de Catalunya), Paco Marín (director de fotografia), Alberto Gadea (cap d’especialistes) i Anastasi Rinos (muntador).

city 2

city 3

En la seva intervenció, l’alcaldessa va destacar que “mirem amb orgull al passat, al parc de les Esplugues on des d’avui una placa recorda els antics estudis de cine ‘Esplugas City’”. Puigcorbé va dir que l’acte és un “reconeixement i homenatge al meravellós poble dels somnis que va ser ‘Esplugas City’.”

‘Esplugas City’, la història

En el període de postguerra, Barcelona va anar perdent la majoria dels seus estudis cinematogràfics (Lepanto, Diagonal, Kinefón, Trilla o Orphea Film, entre d’altres). El 1964 els germans Balcázar, fundadors de Producciones Cinematográficas Balcázar (1951) i la distribuïdora Filmax (1955), van crear a Esplugues de Llobregat uns estudis de producció i doblatge amb cinc platós – n’hi havia un d’insonoritzat i un amb piscina de rodatge–, així com equipaments per a la presa de so i sales de muntatge i de projecció. En aquests escenaris s’hi van rodar desenes de pel·lícules de la productora Balcázar S’hi van doblar, entre d’altres, Espartaco y los diez gladiadores (1965) o Un hombre llamado Caballo (1970). Només l’any 1973, per exemple, van doblar-hi més de 80 títols.

city 4

D’altra banda, i després d’adonar-se de la necessitat d’un espai on rodar els exteriors, es va construir un poblat de l’oest americà conegut com Esplugas City. Aquest espai buscava donar sortida a la demanda espanyola i italiana del gènere conegut com espagueti-westerns. L’arquitecte encarregat del projecte va ser Juan Alberto Soler, prestigiós director artístic de l’època. El poblat ocupava 9.427 metres quadrats i tenia tres carrers i unes 40 cases distribuïdes temàticament: les de fusta de l’oest minaire, les de pedra dels poblats pròspers i les mexicanes. També hi havia el saloon, el despatx del xèrif, la barberia, el magatzem, el banc i l’església. La majoria d’aquests edificis eren corporis, tot i que altres només tenien construïda la façana i no hi havia res a l’interior.

city 5

Esplugas City va servir com a escenari d’una setantena de films al llarg de nou anys. Entre aquests films de producció tant europea com nord-americana hi trobem Pistoleros de Arizona (1965), Una pistola para Ringo (1965), Crónica de un atraco (1968) i El más fabuloso golpe del Far West (1970). L’últim film rodat va ser Le llamaban Calamidad (1972), durant el rodatge del qual el poblat fou dinamitat i incendiat de veritat, fent coincidir el final de ficció amb el final real.

Amb la decadència del western, l’augment dels costos de producció i les dificultats financeres, la família Balcázar va voler convertir l’indret en un parc temàtic del gènere, que hagués estat el primer d’Europa. Els permisos de l’Ajuntament van trigar a arribar, però quan finalment ho van fer, la ciutat western va tenir mala sort en ser visible des de l’autopista, ja que el ministre franquista d’Informació i Turisme Alfredo Sánchez Bella la va veure mentre estava sent traslladat a l’aeroport i va manar la seva demolició, ja que considerava que xocava amb la imatge d’un país que volia assolir la modernitat.

city 6

Van haver de destruir la ciutat que havien construït i també es van vendre quatre platós i els edificis d’oficines que tenien. El plató restant i l’estudi de doblatge van ser venuts el 1973. Malauradament, d’aquest espectacular estudi cinematogràfic a l’àrea metropolitana de Barcelona no n’ha quedat rastre, tot i que seguirà viu en les seves pel·lícules i en la memòria col·lectiva.

 

Redacció / Fotos: Aj. Esplugues-Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix