S’implantarà sis nous cicles de formació professional a la comarca
La directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament, Núria Vallduriola, ha presentat avui l’oferta d’ensenyaments postobligatoris per al curs 2017-2018, en què el Departament oferirà un total de 397 places noves. Es consolida l’FP dual amb un notable augment de centres i alumnes respecte el primer curs d’implantació (2012-2013). Es crea l’oferta d’Itineraris Formatius Específics per a persones amb discapacitat intel·lectual lleu o moderada, amb dos grups arreu del territori. Respecte el batxillerat, hi ha un lleuger avantatge dels alumnes que opten per la modalitat de Ciència i Tecnologia respecte dels que opten per la modalitat d’Humanitats i ciències socials.
El proper curs 2017-2018, el Departament d'Ensenyament implantarà 6 nous cicles de formació professional a la comarca, per donar resposta a la demanda dels diferents sectors i territoris. En total, seran 21.230 places que s’oferiran en els diferents ensenyaments–batxillerat, formació professional, ensenyaments artístics, esportius, Programes de Formació i Inserció, itineraris esportius específics i curs d’accés a grau mitjà-.
Núria Vallduriola ha afirmat que la formació professional d’una banda “permet qualificar als treballadors i treballadores, ajudant-los a mantenir el lloc de treball i a augmentar la competitivitat de les empreses, i per l’altra obtenir una titulació professional que facilita l’accés al mercat laboral amb majors possibilitats d’aconseguir una feina”. La responsable d’Ensenyament al Baix Llobregat destaca la importància de l’FP, ja que garanteix la competitivitat de país gràcies a la formació de les persones. Cal reivindicar la formació professional com una gran opció d’estudis postobligatoris.
Impuls al Baix Llobregat Nord
El curs que ve alguns instituts del territori disposaran de sis cicles formatius que fins ara no podien oferir, i que són fruit de la implicació i demanda d’administracions locals o associacions empresarials. En aquest curs 2017-2018 s’ha volgut donar un impuls a la formació professional del Baix Llobregat Nord amb la implantació dels cicles d’“Atenció a persones en situació de dependència” i de “Gestió Administrativa” a l’Institut Daniel Blanxart i Pedrals d’Olesa de Montserrat. A la mateixa zona també començaran els cicles de “Màrqueting i publicitat” i “Automoció” a l’Institut Joan Oró de Martorell. A la comarca del Baix Llobregat també iniciaran el seu recorregut els cicles de “Desenvolupament d’aplicacions web” de l’Institut Bernat el Ferrer de Molins de Rei, així com el d’“Administració de sistemes informàtics en xarxa (perfil en ciberseguretat)” de l’Institut Esteve Terradas de Cornellà de Llobregat.
En total, a FP s’ofereixen 81 títols diferents de 19 famílies professionals –dels quals 32 títols són de grau mitjà i 49 de superior-. D’aquesta manera, a gairebé tot el territori hi haurà una bona representació dels cicles formatius de les 24 famílies professionals existents. “Al Baix Llobregat tenim elements per situar l’FP on es mereix. Tenim centres educatius de nivell”, ha assegurat la directora dels Serveis Territorials Núria Vallduriola durant la seva intervenció.
L’FP industrial i la formació dual, estudis amb futur
Destaca l’oferta de les diferents famílies professionals relacionades amb la indústria, un sector estratègic per al futur del Baix Llobregat. La indústria experimenta actualment una transformació tecnològica a causa de la robotització que requereix tècnics qualificats. Els cicles vinculats a l’àmbit industrial destaquen per unes millors condicions laborals, una major inserció, més estabilitat i salari, i una contractació a jornada completa més alta. Les famílies professionals de la comarca són: Electricitat i electrònica, Instal·lació i manteniment, Transport i manteniment de vehicles, Fabricació mecànica, Química, Fusta i moble, Energia i aigua. Així, alguns dels cicles industrials presenten una inserció laboral alta entre els graduats 9 mesos després d’haver acabat els estudis. Altres cicles amb bona inserció laboral a la comarca són, el d’Informàtica i els d’Administració i gestió i els de Comerç i màrqueting.
De fet, els percentatges de graduats en FP que treballa és major que la mitjana de joves de Catalunya. La taxa d’atur dels graduats mitjans i superiors se situa en 5 i 6 punts per sota de la taxa d’atur de Catalunya: els graduats en FP tenen una taxa d’atur d’entre l’11% i el 13%, mentre que la taxa d’atur de 16-24 anys a Catalunya és del 37,64%.
La representant d’Ensenyament al Baix Llobregat, també ha destacat l’evolució exponencial de la formació professional dual, que el curs que ve multiplicarà per 16 el nombre d’alumnes participants des de la seva implantació el 2012-2103.
Menys abandonament i més persones amb estudis postobligatoris
L’increment d’oferta d’ensenyaments postobligatoris dóna resposta a un interès creixent entre els joves per a continuar la seva formació un cop acabada l’etapa obligatòria, fet que suposa estar més a prop dels objectius d’Europa 2020, que estableix com a factor clau l’educació superior dels alumnes.
Aquest curs, un 73,8% de la població de 20 a 24 anys té estudis secundaris postobligatoris, quan 10 anys enrere la xifra era de 65,7%. També millora l’abandonament prematur dels estudis, passant del 28,5% el 2006 al 17,8% el primer trimestre del 2017.
Respecte als ensenyaments de batxillerat, aquests donen accés als estudis universitaris i als cicles formatius de grau superior. Ensenyament ofereix als alumnes que continuïn per aquesta via diferents alternatives adaptades als diversos interessos. Així, destaquen programes com el Batxibac que el curs vinent augmentarà amb tres centres més i passaran a ser cinc els que ofereixin aquesta modalitat de batxillerat a la comarca, i també el Batxillerat artístic en les dues modalitats, d’arts plàstiques i escèniques.
En l’actual curs 2016-2017, un 48,48% dels alumnes que cursen batxillerat ho fan en la modalitat de Ciències i Tecnologia, un 46,26% es decanten per la modalitat d’Humanitats i Ciències Socials, i un 5,26% per la modalitat d’Arts.
Els IFE comencen la seva trajectòria a la comarca
La responsable d’Ensenyament ha anunciat que el proper curs s’iniciarà l’oferta d’Itineraris Formatius Específics per a persones d’entre 16 a 20 anys amb necessitats educatives especial associades a una discapacitat intel·lectual lleu o moderada. Seran un total de 24 alumnes de primer curs que començaran els seus estudis postobligatoris a l’Institut Les Salines d’El Prat de Llobregat i al centre Xamfrà de Sant Feliu de Llobregat.
L’orientació com a element clau del sistema
L’orientació és una peça fonamental del sistema educatiu, ja que ajuda a l’alumnat en les decisions que ha de prendre respecte al seu futur. Aquest és un aspecte que es treballa des de l’inici de l’escolaritat amb intervenció de tots els docents que l’acompanyen i que pren una especial rellevància en les transicions entre etapes obligatòries i caldria que també fora així per les postobligatòries.
El treball competencial del currículum, l’acompanyament personalitzat de l’aprenentatge de l’alumne i un treball globalitzat de l’orientació li permeten prendre decisions de manera responsable i autònoma.
Calendari de preinscripció i matrícula
El calendari de preinscripció i matrícula per a batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i superior és:
12 de maig, publicació de l’oferta inicial
Del 16 al 24 de maig, preinscripció batxillerat i cicles de grau mitjà Del 25 al 31 de maig, preinscripció cicles formatius de grau superior
30 de juny, publicació de l’oferta final per al batxillerat i cicles de grau mitjà 11 de juliol, publicació de l’oferta final per als cicles de grau superior
Del 4 al 11 de juliol, matriculació batxillerat i cicles de grau mitjà
Del 13 al 20 de juliol, matriculació dels cicles formatius de grau superior
Redacció / Foto: LPdB