Actuacions urgents a l’ermita de Sant Pere de Romaní

L’ermita molinenca està en una situació greu de deteriorament i, a més, l’Ajuntament vol comprar-la perquè passi a ser de titularitat municipal

L’Ajuntament de Molins de Rei té la intenció d’aturar el deteriorament de l’ermita de Sant Pere de Romaní. Per aquest motiu està reparant la teulada, segellant les esquerdes i posant reixes als accessos a aquest edifici romànic. Paral·lelament també està negociant amb les propietàries, la compra de la finca perquè passi a ser de titularitat municipal i tothom en pugui gaudir.

Per evitar que la situació empitjori, l’Ajuntament ha signat un conveni amb les propietàries de l’ermita i està invertint 6.500 euros en fer algunes actuacions de conservació urgents. Bàsicament es vol impedir l’entrada d’aigua reparant la teulada i segellant les esquerdes, i també barrar el lliure accés a l’interior mitjançant reixes. També es faran tasques de manteniment de jardineria a l’exterior.

romani esglesia

Paral·lelament, l’Ajuntament està negociant amb la propietat l’adquisició de la finca durant aquest mateix any 2017. Per la seva banda, les propietàries donarien els edificis que conté (l’ermita i la torre adossada). Això permetria afrontar futurs projectes de restauració i adequació de l’entorn molt més ambiciosos.      

Joan Ramon Casals, alcalde de Molins de Rei, explica que “aquest govern serà recordat, entre d’altres coses, per ser un dels que més patrimoni malmès ha recuperat” apunta que en el cas de Sant Pere de Romaní el marge d’actuació municipal era reduït perquè no era propietat municipal, i ara estem treballant per canviar la situació i convertir-lo en un punt de gaudi i d’entrada a Collserola”. D’altra banda, el primer tinent d’alcalde i regidor de cultura, Xavi Paz subralla que “després de molts anys es comença a actuar sobre un patrimoni que té un valor innegable i que volem dignificar i embellir, exactament igual que estem fent amb la façana del Palau dels Requesens o la recuperació de l’edifici del Molí.”

Més de dos mil anys

L’ermita de Sant Pere de Romaní està documentada des de l’any 1001, i és bon un exemple d’arquitectura romànica. Compta amb una torre de guaita adjacent, datada en el segle XVI, que al 1850 va ser adaptada com a estació telegràfica òptica. Tot el conjunt està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional i, per tant, compta amb un molt alt grau de protecció. No obstant això, el fet de tractar-se d’una propietat privada i totalment aïllada del nucli urbà, ha fet que s’estigui degradant i sigui objecte de l’incivisme.

Redacció / Foto: Arxiu-Aj. Molins de Rei

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix