La descoberta s’ha fet en unes excavacions fetes a la Cova Bonica entre els anys 2008 i 2015
Com a conseqüència de diverses excavacions realitzades a la Cova Bonica de Vallirana entre els anys 2008 i 2015 es van descobrir restes dels primers pobladors de la península Ibèrica, en concret corresponents a sis individus. Aquesta troballa permet establir que els primers ramaders i agricultors van arribar a la Península fa 7.400 anys. L’excavació feta per la Universitat de Barcelona (UB) amb la participació de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) va trobar, a més a més de les restes humanes, objectes domèstics i restes d’animals.
Els resultats d’aquestes excavacions s’han publicat a la revista Journal of Field Archaeology i inclouen la identificació de 98 ossos humans corresponents a sis individus d'entre 3 i 35 anys. Al grup hi hauria almenys dues dones. Les datacions del material ossi apunten que el grup va arribar a la Península des de Pròxim Orient a través de la ruta del mar Mediterrani, i que el conformaven dos adults d'entre 25 i 35 anys, un adolescent d'entre 12 i 13 i tres nens de 9, 5 i de menys de 3 anys. Entre els ossos han trobat cranis, dents, costelles, cintures pelvianes i ossos de mans i peus.
L'estudi i les excavacions a la Cova Bonica han estat dirigits, juntament amb Montserrat Sanz (investigadora del departament de Paleontologia de la UCM), per Joan Daura (UNIARQ-Universitat de Lisboa), Xavier Oms i Mireia Pedro (UB) i Pablo Martínez (CIPAG-Col·lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i l'Arqueologia del Garraf-Ordal). L'antropòloga Susana Mendiela (Universitat de Múrcia) va estudiar les primeres restes humanes.
Redacció / Fotos: Aj. Vallirana