El govern local de Gavà no vol finançar la recerca de vestigis romans

ERC denuncia la manca de compromís “amb la recerca del nostre passat i la recuperació de la memòria històrica del municipi”

El grup municipal d'ERC-Gavà va presentar al Ple del passat 27 d'abril una proposta on instava al govern local (PSC-CiU) a finançar amb el superàvit del pressupost de l'Ajuntament del 2016 dos projectes arqueològics de recuperació i manteniment de restes romanes de la ciutat. La resposta, però, fou negativa, la qual cosa, segons els republicans, posa en perill la conservació i estudi d'aquesta part del patrimoni local, de gran valor acadèmic, històric i cultural.
 
La proposta d'Esquerra Republicana té com a primer destinatari les noves troballes vinculades a la vil·la romana -ja documentada i datada entre els segles I i VII dC- que fou el nucli originari de Gavà. El descobriment s'ha fet durant la construcció d'un edifici al carrer de la Rectoria, a l'entorn de l'església de Sant Pere. S'han localitzat restes de paviment i murs, teules, ceràmiques i el cap d'argila d'una figura femenina que, possiblement, representa a una deessa -foto-.

Les excavacions han estat sufragades pel promotor de l'obra, en compliment de la legislació patrimonial vigent. Tot i això, un cop el constructor ha invertit el màxim que indica la llei, les prospeccions no s'han pogut acabar i queda un bon tros de parcel·la sense investigar. Els murs i estructures que s'han trobat continuen dessota aquesta part i si s'hi construeix al damunt, restaran desconegudes durant moltes dècades.

Incompliment
La proposta d'ERC recorda també que resta sense complir el compromís adquirit pel govern local al Ple de març de l'any passat de protegir i netejar les restes romanes ubicades al paratge de can Valls de la Roca, entre el turó del Caçagats, la Riera dels Canyars i la carretera de Barcelona a Santa Creu de Calafell. En aquest cas es tracta d'un jaciment arqueològic força únic al conjunt del país, ja que és dels pocs que tenen una estructura romana, de 2.000 anys d'antiguitat, amb sostre. 

Consta, entre d'altres, de diverses cisternes de planta quadrada, paviments i una gran cisterna de volta de canó feta de pedra gres i morter. La seva posició, just a la vora de l'antiga línia de costa, suggereix la possibilitat que es tractés d'un assentament relacionat amb les activitats portuàries de l'època. L'espai està protegit i catalogat, però s'ha degradat molt els darrers anys per la manca de manteniment i de neteja de la vegetació que l'envolta.

Superàvit
Atès que en aquests moments hi ha superàvit en les arques municipals, Esquerra va demanar destinar una part d'aquests diners als dos projectes, seguint les petjades del que ja fa, per exemple, la Diputació de Barcelona, amb la restauració i recuperació del castell d'Eramprunyà, un altre dels elements destacats del patrimoni arqueològic gavanenc.

Davant la resposta negativa del PSC i CiU, ERC denuncia "la manca de compromís real del govern local amb la recerca del nostre passat i la recuperació de la memòria històrica del municipi."

Redacció / Foto: Arxiu

 

Un petit mitjà amb grans audiéncies...

Reportatges

Torna el SuperMes, un abril ple de propostes i descomptes

Activitats turístiques arreu de la comarca del Baix Llobregat amb preus reduïts per a compartir temps en família
163

Fotonotícies

Opinió

Mapa Baix Llobregat Castelldefels Begues Gavà Sant Climent de Llobregat Viladecans Sant Boi de Llobregat El Prat de Llobregat Cornellà de Llobregat Esplugues de Llobregat Sant Joan Despí Sant Just Desvern Santa Coloma de Cervelló Sant Felíu de Llobregat San Vicenç dels Horts Molins de Rei Torrelles de Llobregat Vallirana Cervelló La Palma de Cervelló Pallejà El Papiol Corbera de Llobregat Sant Andreu de la Barca Castellví de Rosanes Martorell Sant Esteve de Sesrovires Abrera Olesa de Montserrat Esparreguera Collbató
© 2021 Grup Baix Media S.L. All Rights Reserved. Designed By La Premsa del Baix