L'acte es va celebrar el passat 22 d'abril amb la recuperació per a la ciutat de l'ara reanomenat com Edifici de la República, antiga escola Lluís Vives
L'Ajuntament de Castelldefels ha emprès diferents iniciatives per recuperar la memòria històrica de Castelldefels. Entre aquestes accions hi ha la recuperació i posada en valor de l'obra de la República de 1931-36, període en què es va donar impuls a l'escolarització obligatòria, laica i gratuïta de tots els nens i nenes, amb l'objectiu de posar els fonaments per avançar cap a una societat més justa i igualitària.
En aquesta línia, el Ple Municipal del passat 21 de juliol va aprovar per unanimitat una moció per dedicar un espai a la República de 1931. Aquest serà l'immoble que va acollir la primera escola pública de la ciutat. La marxa de l'alumnat de l'institut Castelldefels, el mes de gener passat, permet que l'edifici passi a ser un nou espai municipal: L'Edifici de la República.
D'entrada, ja s'han ampliat els espais de la plaça gràcies al pati, perquè se n'ha eliminat la barrera. Per aquest motiu, sota el títol “Recuperem la memòria, homenatge a la República”, Castelldefels va celebrar amb un acte públic la recuperació per a la ciutat de l'ara reanomenat com Edifici de la República, antiga escola Lluís Vives. La jornada va integrar jocs tradicionals, parlaments d'autoritats i vermut popular. Durant la jornada es va poder visitar l'edifici. L'acte, públic i festiu, va servir per 'batejar' l'edifici de manera oficial.
També es senyalitzen dos espais de transcendència durant la guerra civil: el refugi antiaeri que hi ha sota la Casa de la Cultura i l'indret on s'aixecava Ca n'Armand, que l'aviació italiana a les ordres de Franco va destruir en un bombardeig sobre població civil.
L'obra “No esborrem la memòria”, de Josep Guinovart, és la imatge d'aquestes accions de recuperació històrica i cívica.
Redacció / Foto: Aj. Castelldefels