Es tracta d’elements que podrien formar part d'un indret dedicat al transport del vi, d’entre els segles I i III, situat al subsòl del carrer Rectoria
Un equip d’arqueòlegs treballa aquests dies en unes excavacions al carrer Rectoria de Gavà on s’han trobat restes d’època romana corresponents a la vila ja documentada que s’escampa per tot el subsòl de l’entorn de l’església de Sant Pere. Les feines van començar ja fa alguns dies, quan els constructors de l’empresa Tubal que havien de fer obres a la parcel·la del número 35 van requerir els seus serveis en ser zona patrimonialment protegida.
El material, que cal acabar d’estudiar per concretar-ne la cronologia, sí que sembla que data d’entre els segles I i IIII després de Crist i podria formar part d’un espai dedicat al transport i exportació de vi.
Segons l’arqueòleg responsable de les feines, Joan García, “era molt probable que trobaríem material per ser la zona que és. Així es va fer una primera fase amb màquines excavadores per delimitar espais i profunditats on hi podien haver restes i un cop confirmat aquest extrem es van fer les excavacions que, de moment s’allargaran fins dilluns vinent”. García precisa que “s’han trobat dues zones diferenciades. Una darrere, amb troballes de paviments d’època romana, i una altra més a tocar del carrer amb la presència de diferents murs d’etapes diferents”.
Kamen Sablev i Miguel Tarongi, arqueòlegs de l’empresa ArqueoVitis SCCL, precisen que “el mur més llarg, fet de material de ciment molt impermeable podria correspondre’s amb un cup de vi, mentre que els murs restants serien d’anys posteriors i caldrà investigar-ne la seva funcionalitat”. També expliquen que “s’han trobat teules, ceràmiques i el cap d’argila d’una figura perfectament conservada que es podria correspondre amb la imatge d’alguna deessa d’uns 30 centímetres de mida”.
Redacció / Fotos: Aj. Gavà