El Baix Llobregat ens ofereix moltes sortides interessants per fer en família. En aquest article parlarem de dues, una en cada punta de la comarca: al costat del mar a El Prat de Llobregat i a peu de la montanya de Montserrat, al nord, a Collbató.
Anem cap al nord. Collbató és molt coneguda per les seves coves, però una visita interessant és sens dubte el seu molí d’oli. Ubicat a l’antic trull (l’establiment típic on s’elaborava l’oli) del nucli medieval, les instal·lacions del molí alberguen un museu que mitjançant plafons, fotografies i peces diverses, moltes d’elles cedides pels pagesos del poble, ens explica la seva tradició olivarera i oliera.
Un viatge cultural i gastronòmic des de l’Edat Mitjana fins a l’actualitat.
Què poden aprendre els nens i nenes?
No només la història de Collbató a través de la importància que aquest ofici va tenir pels habitants del poble; o els problemes que es van patir per continuar treballant el sector i modernitzar-lo allà cap al segle XIX, amb la incorporació de la premsa hidràulica, i del fet que encara no existís quelcom que semblarà tot un "expedient X" pels vostres fills: l’electricitat.
També podran aprendre què és una olivera, què és una varietat i en concret les dues típiques de l’entorn de Montserrat: la vera i la palomar. També podran conèixer com es fa la collita i les màquines, eines i utensilis que es fan servir per treballar la terra i per elaborar l’oli.
Les visites es poden realitzar per a grups de més de 15 persones al preu de 3 €. A la Ruta de l’Oli, per a grups de més de 20 persones també es visita el molí. El preu de la ruta és de 5 € per persona. C. Pau Bertran, Collbato. 937779076. Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
Anem ara a tocar el mar, cap a El Prat de Llobregat.
Al Passeig de la Platja, 28-30, emmarcat als espais naturals del Delta del Llobregat, trobem el CRAM, és a dir, el Centre de Recuperació d’Animals Marins.( www.cram.org )
Es tracta d’una entitat dedicada a la conservació i recuperació del medi marí i de les espècies que hi habiten, que ens proposa activitats per a tota la família i que es poden realitzar els dies festius i els caps de setmana.
Una mica de jocs i una mica de coneixements fan el tàndem perfecte per una sortida lúdica i educativa pels nostres fills. A més de sensibilitzar-los sobre la problemàtica de la cura del medi marí i dels seus animals, podran conèixer tortugues i aus marines que es recuperen en el CRAM abans de ser alliberades al seu medi natural.
A més, es podran fer amics de l’estrella del CRAM, la tortuga Floreta, una babaua amb la que podran aprendre com es rescata a aquest tipus d’animal. També podran convertir-se en herois per un dia amb una missió molt especial: com salvar a un dofí. L’ambulància específica, els estris veterinaris, les lliteres pels trasllats, el protocol necessari, tot a la mà dels nostres nens. Mai se sap quan ho podran posar en pràctica!
Conèixer les problemàtiques del medi marí, investigar què hi passa amb els animals que ho habiten, i conèixer la feina que fan els professionals del CRAM per avançar una mica en la consciència cívica i sostenible dels infants. Això sí, divertint-se!
Una curiositat:
Entre els segles XV i XX, Collbató va comptar amb 22 trulls, dels quals la majoria van continuar actius fins mitjans del segle XIX i principis del segle XX. Fins al 1920 es van fer servir molins de pedra moguts per un animal que feia voltar la mola vertical, que girava i esclafava les olives, aviades damunt del jaç.
Cap el 1920, Josep Rogent, un hisendat local, va substituir el seu molí de tracció animal per un d'elèctric i hi va instal·lar una premsa hidràulica, passant així, a tenir el molí més modern de la vila.
El 1932, el “Sindicato Agrícola de Collbató”, va comprar l'edifici de l'actual molí, que havia estat un corral de bestiar amb una pallissa a la part superior; va electrificar l'antic molí de pedra i hi va instal·lar una premsa hidràulica, fabricada per la casa Baró de Tortosa. Aquestes màquines van restar en funcionament fins l'any 2005.