Més de 20 anys d’esforç i germanor avalen la colla castellera de Cornellà, que avui en dia està més forta que mai. El seu objectiu més important? Aconseguir un de 8! I allà hi serem quan ho facin!
De 5, de 4 i 3, de 5, de 5 amb 5, el 4 de 7 amb l’agulla, o el 3 de 7 aixecat per sota, 4 de 9 amb folre. Els de 8. Carregar, la pinya, la crossa, el contrafort, la torre, el pom de dalt, calcilles, anxaneta. Una nomenclatura molt específica per a una tècnica mol estudiada i, com deia un vers de l'obra “Els Xiquets de Valls” d'en Josep Anselm Clavé: "Força, Equilibri, Valor i Seny".
Amb tot això podem tenir un grup casteller? Potser sí, però haurem d’afegir a la recepta caracterísitiques bàsiques dels homes i dones que composen els castellers: la constància, el treball, l’esforç, la regularitat, la confiança, la compenetració, la germanor i com sempre, en tot allò que és voluntàriament el teu temps lliure: una bona dosis de paciència i bon humor.
L’origen dels castells és incert, es creu que provenen d’un antic ball popular anomenat “ball de valencians” i de les moixigangues o muixerangues. Balls, de caràcter religiós, que es troben en documents del segles XVII i XVIII i que al finalitzar aixecaven una petita torre feta pels mateixos dansaires. Entre la rivalitat per veure qui la feia més alta, aquestes torres anaren guanyant alçada i amb el temps el ball va perdre importància a favor de les construccions humanes.
Els de Cornellà, els de la camisa lila, els que van nèixer el 2 de Juny de 1991 per la Festa Major, amb uns “tremolosos castells de 5” com recorden. Els mateixos que aquest novembre han commemorat els 20 anys del seu primer 4 de 8. Una fita històrica a la que avui en dia han pogut sumar tantes altres, totes elles entre molts sentiments, “alegries i plors” diuen al seu blog, doncs el que importa és, com expliquen que “hem suat, però sobretot hem disfrutat!"
Al 91 eren un “grup entusiasta de joves”, comenta el seu cap de Colla, Ignasi Gibert. Vinculats al Patronat Cultural i Recreatiu de Cornellà, “vam crèixer ràpidament en un panorama casteller molt diferent al que ens trobem en l´actualitat. El "boom" casteller dels anys 90 estava començant i la nostra colla va ser de les primeres de tantes que van néixer en aquella dècada”, explica. Per Gibert, una de les seves fites més importants és haver estat “al peu del canó representant a la ciutat per les places de Catalunya, i també a fora en alguna ocasió: Gijón, Barakaldo, Álmachar, Perpinya, Baó, o fins i tot un cop vam estar a Insbruck.”
“No importa l´edat, ni el génere, ni per descomptat, la raça, lorientació religiosa, lapolítica, etc. Ben al contrari, la nostra activitat permet que gent molt diferent pugui juntar esforços per un objectiu comú. L´aportació de cadascú, donat que és una activitat molt física i tècnica, dependrà de les seves possibilitats, però en tot cas des dels nounats fins als més grans, fem colla sense distincions” diu desprenent emoció el cap d'una colla que compta amb gairebé 200 persones, depenent de la convocatòria. Amb un munt de gent jove que fa que els castellers mantinguin el seu caràcter actiu,dinàmic i motivat.
Quan preguntem a Gibert què pot portar a una persona a convertir-se en casteller ens parla de la barreja entre resultar atractius i el “factor de risc”. “La canalla atrevida que vol pujar, en cas de convèncer als pares i aconseguir apropar-se a la colla, és una bona font de castellers nous. El que no saben els pares d´aquesta canalla és que per a ells també tenim un lloc a la colla, i que no és menys important. Poc a poc se n´adonen del valor familiar que tenim els Castellers, i s´enganxen com els primers. El jovent de la colla també atrau altres joves que potser mai s´haurien interessat. Altres, per curiositat, s´apropen a la colla i , si s´hi troben a gust, s´hi queden”, explica Gibert.
Entre 25 i 35 actuacions castelleres l´any fan que els Castellers portin el nom de Cornellà arreu. A la mateixa ciutat “intentem ser el màxim de participatius i col·laborar amb entitats o associacions en tota mena d’actes, excepte de caràcter polític”. Per Gibert, “col.laborar amb les entitats, i amb bona sintonia amb l´ajuntament de Cornellà, fa que siguem una entitat molt, però que molt present a la ciutat, i per molts anys pugui ser així, nosaltres encantats”.
Els castellers de Cornellà van començar a moure´s amb més freqüència en els castells de set de gamma alta com el 5 de 7, o el 7 de 7 a les temporades de 2013 i 2014.
Aquesta temporada 2015 han aconseguit consolidar-los, “amb aquesta gamma hem estat assajant per fer el salt als castells de vuit pisos. En el camí, ja hem pogut saborejar-ne un perquè aquest any per la festa major de El Prat vam carregar el dos de set, un castell que tot i ser de set pisos té una dificultat superior als castells de set i mig de gamma alta, gairebé de castell de vuit” explica, tot recordant que “aquest castell no el portàvem a una actuació des del 2005, i amb això ens podem fer una idea de com d'important ha estat per a la colla. I també hem assajat el 4 de 8 i això ens fan pensar que la temporada que ve, si seguim en la progressió que comentava abans, ja el tindrem a punt”.