Aquesta és la pregunta que a través de les fotografies es fa el guanyador del premi World Press Photo, Samuel Aranda, a l’exposició que presenta al Museu Palau Mercader de Cornellà fins al mes de novembre.
Aranda, guardonat al 2011 amb el premi de World Press Photo, parla de les seves experiències professionals i personals i de com ha viscut els conflictes de països com Iemen, Líbia i Egipte, entre d’altres, arran de l’anomenada Primavera Àrab.
L’esperit revolucionari que va promoure l’anomenada Primavera àrab queda impregnat a cada imatge, cada relat visual, i també les conseqüències d’un procés que va canviar el món i la manera d’entendre la relació entre pobles i governants. I després? Els mitjans acostumen a “oblidar” els conflictes una vegada ja no els hi resulten noticiables.
Samuel Arandava decidir no oblidar, va recórrer de nou els països que havia cobert informativament durant els diferents conflictes bèl·lics per tal de fotografiar-los de nou, en temps de pau. Aranda ho defineix com “Fotografiar la pau”, per això, aquesta exposició ofereix les imatges com a punt de partida per portar a l’actualitat les tensions que comporta la transició, la reconstrucció d’un país i el canvi social. La realitat actual d’aquests països a través de l’objectiu d’Aranda ens mostra la història, la cultura i el nivell de desenvolupament econòmic de cada territori. I el que és més important: ens fa reobrir el debat i reflexionar sobre els conflictes bèl·lics i les seves conseqüències, els obstacles i les maneres de continuar el dia a dia. L'exposició es pot visitar cada diumenge, fins a l'1 de novembre al Museu Palau Can Mercader.
Samuel Aranda
@samuel_aranda
Nascut a Santa Coloma de Gramanet al 1979, fotògraf guanyador del Premi World Press Photo of the Year de 2011 per la fotografia d’una mare que consola al seu fill ferit en el conflicte de Yemen.
Comença a treballar com a periodista gràfic amb 19 anys en els diaris El País i El Periódico de Catalunya. Després treballa per l’Agència EFE a Orient Mitjà, documentant el conflicte entre Palestina i Israel. Al 2004 comença a treballar per l’Agència France Press, amb reportatges sobre Pakistan, Gaza, el Líban, l’Iraq, el Marroc i el Sàhara Occidental. També a Espanya, on per exemple al 2012 va realitzar el reportatge “En España: austeridad y hambre” pel New York Times,
Ha guanyat el Premi l’any 2006 de l’Associació Nacional d’Informadors Gràfics de Premsa i Televisió (ANIGP-TV),