L’Arxiu Municipal rep la correspondència que Harry Atkins, emprenedor anglès i propietari de Can Salvi a principi del segle XX, va mantenir amb la família que vivia a la finca.
La correspondència personal que Harry Atkins, l’emprenedor que va comprar Can Salvi a la dècada dels anys vint del darrer segle, va mantenir amb una família de la ciutat, ja està a l’abast dels santandreuencs. La família Carregui-Moscat ha cedit a la ciutat les cartes que va rebre de A. H. Atkins a l’Arxiu Municipal de Sant Andreu de la Barca. Aquest fons permetrà apropar-nos a la història de la ciutat i tenir més detalls sobre com era la vida a aquella convulsa època, quines eren les preocupacions dels seus habitants i com era l’estructura social.
La història
Aquest anglès, que va arribar a Barcelona per comerciar amb diferents productes, va adquirir Can Salvi l’any 1924. Un any més tard s’hi va instal·lar a la finca amb la senyora Moscat, la seva assistent personal, i la família d’aquesta.
L’esclat de la Guerra Civil va fer que Atkins fugís de Barcelona i quedés a la finca Moscat i els seus dos fills, que s’havien convertit en els “protegits” del lord anglès. De fet, Atkins va moure molts fils perquè la família Moscat pogués marxar també a Anglaterra, fugint d’aquesta manera de la Guerra Civil.
Finalitzada la Guerra Civil, la família va tornar a Sant Andreu de la Barca, on va viure fins a l’any 1947, moment que Can Salvi es ven a Leandre Negre, un reconegut assessor financer que va arribar a ser president de la Reial Federació Espanyola d’Hoquei (1963-1969), entre altres càrrecs, i un important impulsor d’aquest esport a la ciutat.
Redacció / Foto: Ajuntament de Sant Andreu de la Barca