El Baix Llobregat manté la tradició de la Mona de Pasqua

El Baix Llobregat manté la tradició de la Mona de Pasqua

La previsió de vendes d’aquest tradicional postre de Setmana Santa és positiva i es manté estable respecte a l’any passat, segons el gremi de Pastisseria de Barcelona

La Setmana Santa és sinònim de festa religiosa, però també de la Mona, una de les tradicions catalanes amb més tradició a casa nostra. Aquest 2023, el Gremi de Pastisseria de Barcelona explica que el Barça i les sèries infantils seran, de nou, algunes de les més demanades. També es cola a la llista, el personatge la Miércoles de la Família Adams, que una nova sèrie a Netflix ha tornat a posar-la de moda.

moneta 3

La previsió de vendes és positiva i es manté estable respecte a l’any passat. Així, els pastissers de Barcelona calculen que els catalans menjaran unes 700.000 mones artesanes. Un dels aspectes a tenir en compte a l’hora de comprar-la és la tasca de l’artesà, el qual sol dedicar més de tres hores de feina per peça, entre crear els motlles o tallar els patrons per formar les figures, treballar la xocolata, unir-ne les parts, pintar-les i decorar-les. Per aquest motiu, els preus varien segons el tipus de figura de xocolata i de la mida del tradicional pa de pessic. Enguany, tot i que la xocolata s’ha encarit un 17%, el gremi diu que no ho repercutiran en el preu.

moneta 4

Mona sense gluten

D’altra banda, cada vegada és més habitual que els forns de pa i pastisseries ofereixen productes sense gluten, la proteïna que contenen les farines tradicionals per a pa i pastissos, com ara el blat o el sègol. I, quan arriben aquestes dates, no poden faltar a la cita: les mones aptes per a celíacs.

moneta 2

A les pastisseries utilitzen farina d'arròs, de mandioca, de blat de moro o de fajol, a més de goma xantana i psyllium amb l'objectiu que les mones siguin les més semblants possibles a les preparacions tradicionals.

Redacció / Fotos: Arxiu