El projecte proporciona a dones gran una xarxa de suport contra la soledat no desitjada
Sant Boi de Llobregat ha posat en marxa el projecte ‘Compartim Vides’. Un grup de dones grans del barri de Ciutat Cooperativa i Molí Nou que comparteixen sentiments de solitud s’han començat a trobar un cop a la setmana en un espai de convivència que els ha de permetre construir noves relacions personals.
Al barri de Ciutat Cooperativa i Molí Nou resideixen 1.324 dones majors de 65 anys (més del 25% de la població femenina del barri). Entre elles, 450 dones, és a dir, una de cada tres, viuen soles. Les dones participants en aquesta experiència innovadora a Sant Boi, una desena, s’han seleccionat a partir de les necessitats detectades en la pràctica diària pels equips de serveis socials de l’Ajuntament i el CAP Molí Nou.
‘Compartim vides’ els proporciona un marc estable de trobada dinamitzat per professionals i per personal voluntari del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que els ofereixen acompanyament per incidir en la millora del seu benestar psicosocial, relacional i cognitiu mitjançant la recomposició de lligams veïnals.
Incorporar més dones a la xarxa d’ajuda mútua
Es preveu generar espais de treball compartit amb altres agents del barri per promoure la incorporació de més dones interessades a formar part d’aquesta xarxa de suport mutu. El projecte, impulsat per l’Ajuntament, compta amb a col·laboracio del CAP Molí Nou, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu i l’entitat Cuidando de Ti.
La Setmana de les Cures
‘Compartim vides’ s'ha presentat públicament a Sant Boi en el marc de la programació de la Setmana de les Cures, organitzada per l’Ajuntament de Sant Boi i l’entitat Cuidando de Ti al voltant del Dia Internacional de les Persones Cuidadores (5 de novembre).
‘Sant Boi Ciutat Cuidadora’, un projecte transfomador
La iniciativa contra la solitud no desitjada ‘Compartim vides’ forma part de ‘Sant Boi Ciutat Cuidadora’, un dels quinze projectes transformadors previstos al Pla de mandat 2023 de l’Ajuntament de Sant Boi. L’objectiu és consolidar el paper de Sant Boi com una ciutat cuidadora, és a dir, “una ciutat que et cuida, et deixa cuidar-te, et permet cuidar altres persones i cuidar l'entorn”.
Visibilitzar i reconèixer el valor social de les cures
Per això, es plantegen accions per reconèixer el valor social i econòmic de les tasques de cura, impulsar i visibilitzar bones pràctiques presents i futures, promoure les xarxes comunitàries al voltant de la cura i crear nous serveis d’acompanyament, suport i assessorament a les persones cuidadores. A més de projectes com ‘Compartim vides’, en l’actualitat es treballa per posar en marxa noves accions vinculades amb el suport domiciliari a la dependència i amb la formació i el suport emocional a persones cuidadores.
Redacció / Fotos: Aj. Sant Boi de Llobregat