Es posa en marxa el projecte Sant Boi Respira + Verd (SBR+V)

Es posa en marxa el projecte Sant Boi Respira + Verd (SBR+V)

Amb un pressupost global de més de 4 milions d’euros hi ha previst la creació de quatre parcs nous i la renovació d’altres espais verds de la ciutat, actuant en més de 65.000 m2, que prioritza interconnectar els espais de verd urbà de l’interior de la ciutat i la seva connexió amb les zones forestal, agrícola i fluvial

L'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat ha anunciat la posada en marxa d’un dels projectes transformadors més rellevants d'aquest període de govern a la ciutat. Es tracta de Sant Boi Respira + Verd (SBR+V), una iniciativa estratègica que establirà les bases d'un nou model de verd urbà coherent amb els objectius del Pla de Mandat 2023-27 i el Pla d’Acció de l’Agenda Urbana Local del municipi baixllobregatí. L’acte de presentació de SBR+V ha tingut lloc al Palau de Marianao, seu dels serveis municipals vinculats a la salut del medi ambient i les persones.

verd santboi 0

verd santboi 1

A la presentació institucional l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, ha enquadrat aquest projecte en “les polítiques per a l’adaptació i la mitigació del canvi climàtic i la millora de la salut i la qualitat de vida de la ciutadania”, dintre de l’aposta estratègica de Sant Boi per ser una “ciutat sostenible i saludable”. A més, durant la seva intervenció va destacar que “volem generar una gran infraestructura verda que no estigui concentrada, sinó que creuï la ciutat. La nostra intenció es mitigar els efectes del canvi climàtic i treballar a favor de la quilidad de vida dels nostres veïns i veïnes."

Captura de pantalla 2024 09 20 a las 20.14.27

La directora de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), Elena Pita, ha afirmat que cal “reforçar la biodiversitat en els entorns urbans” i que, per afavorir-la, a Sant Boi “donem suport a un model de ciutat” que es concreta “en una xarxa d’espais verds interconnectats a tots els barris”, tot apostant per una renaturalització urbana que té també un “enfocament social”. També ha indicat que ”fins ara els patis s’ha dissenyat amb un urbanisme que donava l’esquena a la natura.”

Elena Pita directora de la Fundación Biodiversidad

La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya, Sílvia Paneque, ha valorat que “Sant Boi ha estat capaç de convertir un estigma vinculat amb la salut en una fortalesa que identifica la ciutat, sumant-hi la sostenibilitat” i ha afegit que hem de buscar amb cirurgia espais de renaturalització de les ciutats, fer penetrar el ved a la trama urbana”. A més, ha advertit que “la industrialització serà verda o no serà.”

Sílvia Paneque consellera de de Territori Habitatge i Transició Ecològica

També hi han intervingut el director del Centre de Recerca i Aplicacions Forestals (CREAF), Joan Pino; i Santiago Gassó, membre del Grup de Recerca i Innovació de la Construcció (GRIC) de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Renaturalitzar i connectar la ciutat amb la natura

El projecte en la seva globalitat i les accions concretes que conté s'enfoquen des de la perspectiva de renaturalitzar la ciutat per poder disposar de més espais verds, de més qualitat i millor connectats. SBR+V vol impulsar una ciutat amb més biodiversitat, amb una vegetació adaptada als escenaris climàtics de present i futur, que proporcioni espais de salut a les persones i serveixi alhora com a refugi i font d'aliment per a la fauna. A més, el projecte potencia la diversitat dels espais verds urbans i la connectivitat entre ells i amb l’entorn natural que els envolta, creant així una infraestructura verda i blava a la globalitat del municipi.

SBRV vista general Sant Boi

Infraestructura verda i blava per millorar la salut de les persones

El verd urbà es considera una 'infraestructura' perquè proporciona a la ciutadania serveis bàsics com ara espais per al descans, el lleure i l'activitat física, recorreguts més amables, espais d'ombra amb menys temperatura, millor qualitat de l'aire, etc. El resultat previst és una millora de la salut i la qualitat de vida de les persones i una ciutat més saludable, resilient i sostenible.

Creació o millora de 65.000 m2 d’espais verds

Les accions més significatives es duran a terme al nucli urbà, creant nous espais verds (en total, 26.000 m2), millorant l’estat dels preexistents (39.000 m2) i reforçant la plantació d'arbrat als carrers.

També s’incrementarà la dotació de verd mitjançant altres fórmules, com la renaturalització dels patis escolars, l’ús dels horts comunitaris i terapèutics com a eina de prescripció social per a la promoció de la salut física i mental, i, fins i tot, la instal·lació d’un laboratori experimental d’agricultura urbana en un equipament municipal. L’objectiu és que tot aquest verd urbà estigui connectat amb l’entorn natural (forestal, fluvial i agrícola) de Sant Boi i que aquesta xarxa verda es llegeixi com un contínuum.

Noves zones verdes, espais arbrats, patis escolars…

Entre les noves zones verdes previstes hi ha, per exemple, el parc que connectarà Molí Nou i Ciutat Cooperativa mitjançant un eix verd a partir de l’obertura i renaturalització d’un solar al carrer del Primer de Maig; l’ampliació de l’eix verd del parc del Llor i la seva connexió amb altres espais urbans i forestals (creant una suma de parcs, jardins, places i zones arbrades), o la renaturalització del Parc de la Riera Roja, a la zona industrial, com a espai d’estada i nous usos des d’una mirada adreçada principalment a les persones adolescents. A més, la riera de Can Soler, principal connector ecològic de Sant Boi entre la muntanya i el riu, es restaurarà parcialment per recuperar hàbitats de fauna i flora lligats al curs natural de l’aigua i als espais de riera.

SBRV Primer de Maig

SBRV Riera de Can Soler

SBR+V preveu renaturalitzar parcs existents com els de la Torre del Sol i el Puig del Castell amb vegetació més adaptada al context climàtic; o el parc de Marianao i el seu llac, recuperant la vegetació i fauna pròpia d’ambients d'aigua dolça.

SBRV Parc de Marianao

SBRV Puig del Castell

A més, en el marc del projecte Sant Boi Respira + Verd es reforçaran les plantacions d’arbrat al carrer, millorant i creant nous eixos verds, generant més confort tèrmic i augmentant la biodiversitat i la resiliència.

S’actuarà als catorze patis d’escoles públiques ja sigui afegint espais d’ombra, amb més vegetació o despavimentant parcialment la superfícies dures.

En col·laboració amb el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, es posarà en marxa una nova aplicació mòbil per al seguiment de nous itineraris verds per a la millora de la salut física i mental. I en col·laboració amb la UPC, es durà a terme a l’edifici de Can Castells, Centre d’Art, un projecte pilot per al foment de la recerca en l’àmbit de l’agricultura urbana, que inclourà la instal·lació d’un hivernacle.

Calendari i finançament

Les actuacions es duran a terme entre 2024 i 2025. El projecte és possible gràcies a una inversió global de més de 4 milions d’euros. Aproximadament el 90% es finançarà amb una aportació de 3,7 milions € de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea-NextGenerationEU.

El projecte SBR+V es desenvolupa amb la col·laboració del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

La participació, un aspecte clau

La implicació activa de la ciutadania és essencial per aconseguir l’èxit d’aquest projecte. Durant els mesos de juny i juliol es van dur a terme sessions participatives a les escoles i tallers i passejades obertes a la ciutadania per recollir ‘in situ’ propostes sobre les actuacions previstes al Parc de la Torre del Sol, l’espai verd de Primer de Maig, el Parc del Palau de Marianao i el Parc del Llor.

Captura de pantalla 2024 09 20 a las 16.56.16

Hi van participar una vintena d’entitats i més de 200 persones. També s’han fet sessions al Consell d’Infància de Sant Boi. El procés de participació tindrà continuïtat durant els pròxims mesos.

Redacció / Fotos: Aj. Sant Boi de Llobregat