El Ple va aprovar una moció on demana aturar-lo i estudiar els impactes al municipi d’aquesta actuació urbanística de Gavà
La plataforma Aturem el Pla de Ponent va omplir de color verd la sala de plens de l’Ajuntament de Castelldefels en suport a la moció contrària a la urbanització del Pla de Ponent. Aquesta moció, aprovada divendres 29 de novembre pel Ple, suposa que per primer cop una institució es manifesta clarament en contra a aquesta actuació urbanística. La discussió entre els grups municipals va posar de manifest la manca d’estudis sobre l’impacte del Pla de Ponent en àmbits com la mobilitat, el medi natural, la inundabilitat, la gestió de residus municipals i els usos dels equipaments a Castelldefels. Aquesta absència d’anàlisi impedeix conèixer amb precisió les conseqüències que aquest pla podria tenir per al municipi.
La moció del Grup Municipal d’ERC i les esmenes presentades pel Grup Municipal del PP van rebre el suport de tots els grups polítics amb representació, excepte el del PSC. Els 21 regidors d’ERC, PP, Som Castelldefels, Movem i Junts es van oposar al Pla de Ponent, deixant sols els 4 regidors del PSC. L’esmena a la totalitat del PSC va ser rebutjada.
Tots els grups municipals van mostrar gran preocupació sobre la impermeabilització de més de 70 hectàrees amb la construcció de 5.000 habitatges i dos quilòmetres de vials dins del municipi de Gavà, però a tocar del casc urbà de Castelldefels i al voltant de la Riera dels Canyars, i com aquesta gran urbanització afectaria Castelldefels, sobretot, pel que fa a la inundabilitat potencial. La DANA de fa unes setmanes va inundar uns quants barris de Castelldefels i l’autopista C-32. El Pla de Ponent encara aug-mentaria més el perill d’inundabilitat de Castelldefels, i per això se’n demanen estudis.
Altres aspectes destacats pels grups municipals van ser la pèrdua de natura al voltant del nucli urbà, i el nou continuu d’edificacions entre Castelldefels i Barcelona, destruint l’últim corredor/connector ecològic entre el Garraf i el Delta del Llobregat. La moció aprovada obre la porta que l’Ajuntament de Castelldefels pugui demanar mesures judicials cautelars si els estudis d’impacte que es demanen conclouen l’existència de riscos per al municipi.
La propositiva de la moció
PRIMER.- Que l’Ajuntament de Castelldefels demani formalment a l’Ajuntament de Gavà que aturi el desenvolupament del Pla Urbanístic de Ponent i estudiar totes les alternatives per evitar la seva execució.
PRIMER.BIS- Que l’Ajuntament de Castelldefels demani formalment a l’Ajuntament de Gavà una taula de treball per poder conèixer de primera mà el projecte i els informes elaborats pels tècnics municipals de Gavà.
SEGON.- Que l’Ajuntament de Castelldefels sol·liciti immediatament els estudis pertinents per la valoració de l’impacte mediambiental i d’inundabilitat que podria afectar a la nostra ciutat, així com sobre l’increment de zones inundables derivat de la urbanització del Pla de Ponent.
SEGON.BIS.- Que l’Ajuntament de Castelldefels sol·liciti a l’Ajuntament de Gavà, a la l’AMB, a la Diputació de Barcelona, a la Generalitat de Catalunya, i als Ministeris corresponents els estudis pertinents per la valoració de l’impacte mediambiental i d’inundabilitat que podria afectar a la nostra ciutat, així com sobre l’increment de zones inundables derivat de la urbanització del Pla de Ponent. També, que l’Ajuntament de Castelldefels sol·liciti a l’Ajuntament de Gavà, a l’AMB, a la Diputació de Barcelona i a la Generalitat de Catalunya els estudis pertinents sobre les infra-estructures existents i les afectacions a la mobilitat, sobre la pressió en els serveis públics i l’oferta de serveis de la nostra ciutat derivada de la urbanització del Pla de Ponent (afegit de l’esmena PP).
TERCER. - Que l’Ajuntament de Castelldefels una vegada revisats els informes sol·licitats a les diferents administracions, i realitzades les pertinents conclusions d’impacte sobre Castelldefels, estudiï totes les vies d’actuació, inclosa la presentació de mesures cautelars davant dels Jutjats, com a part interessada, sol·licitant que s’aturi el Pla de Ponent. (Redactat emena PP).
QUART.- Que l’Ajuntament de Castelldefels sol·liciti immediatament els estudis pertinents sobre les infraestructures existents i les afectacions a la mobilitat, sobre la pressió en els serveis públics i l’oferta de serveis de la nostra ciutat derivat de la urbanització del Pla de Ponent.
CINQUÈ.- Que l’Ajuntament de Castelldefels incorpori a les futures al·legacions al PDUM la mo-dificació d’aquest planejament urbanístic per l’afectació i impacte que comportaria la seva exe-cució a la nostra ciutat.
SISÈ.- Traslladar els següents acords a totes les associacions de veïns i veïnes de Castelldefels, a la FAVC, a l’Ajuntament de Gavà, a la Conselleria de Territori de la Generalitat de Catalunya i al Ministeri de Transició ecològica.
Redacció / Fotos: Aj. Castelldefels