S’integren l‘Institut dels Aliments de Barcelona i els Serveis de Formació de Mercabarna amb l’objectiu de ser un ens de referència de la indústria i la comercialització alimentària
L’Institut dels Aliments de Barcelona i els Serveis d’Orientació, Formació i Inserció laboral de Mercabarna, ambdós situats en aquest gran mercat, comencen 2025 com a centre integrat, amb uns 1.200 alumnes. Això els permetrà coordinar la seva oferta formativa, aprofitar sinergies, optimitzar recursos, implementar al 100% formació professional dual -combina l’ensenyament amb pràctiques a empreses- i impulsar la innovació a les empreses, sobretot a les pimes. L’objectiu és que el nou centre esdevingui a curt termini l’ens formatiu de referència de l’àrea metropolitana de Barcelona per a la indústria i la comercialització de productes agroalimentaris.
L’òrgan de govern d’aquest nou centre integrat serà la comissió permanent, presidida pel director de l’Institut dels Aliments, Albert Castillo, de què formen part també el director general de Mercabarna, Pablo Vilanova, la gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, Mercè Massa i els representants del Servei d’Ocupació de Catalunya, CCOO, UGT, Foment del Treball, PIMEC i altres representants del centre.
D’envasar fruita a ser el responsable de la planta envasadora
La integració d’ambdós centres, prevista en el nou model de formació professional basat en l’aprenentatge al llarg de la vida, afavoreix que qualsevol persona pugui programar el seu itinerari formatiu, així com trobar la formació que, per a cada cas, i en cada moment resulti més adequada a les seves circumstàncies, expectatives i necessitats. A més, en aquest nou model, les empreses prenen un paper rellevant en la formació dels professionals mitjançant l’anomenat sistema dual, que compagina l’ensenyament al centre amb pràctiques a les empreses.
Un exemple en l’àmbit alimentari seria el d’una persona sense estudis que comença participant en un curs de Grau B, d’Envasat i Empaquetat de Productes Alimentaris i obté una acreditació parcial de competència que li permet posteriorment cursar un Grau C (certificat de professionalitat) d’Operacions Auxiliars a la Indústria Alimentària, en què una part de la formació la realitza a una empresa envasadora de fruites i hortalisses, que l’acaba contractant. Posteriorment, aquesta persona decideix iniciar la formació de Grau D de Tècnic Superior de Processos i Qualitat a la Indústria Alimentària amb la qual pot arribar a cap de la planta d’envasament.
Es coordina l’oferta formativa, l’orientació professional i la borsa de treball
La integració de l’Institut dels Aliments de Barcelona i els Serveis d’Orientació, Formació i Inserció de Mercabarna significa també que es coordinaran els serveis d’informació i orientació a les persones que desitgen estudiar i/o treballar en l’àmbit alimentari, el servei de prospecció pel desenvolupament de la FP (formació professional) dual, la gestió de la borsa de treball i l’impuls de la innovació a les empreses.
Redacció / Fotos: Mercabarna