El projecte s’adreça a estudiants de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius de 14 centres de secundària d’ambdues ciutats
L’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, i l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, han presentat avui la segona edició del “Talent a les Aules”, un projecte de promoció de la cultura emprenedora entre l’alumnat de 4t d’ESO, batxillerat i cicles formatius. Aquesta iniciativa té com a antecedent el projecte pilot “Gavà Talent Factory” del curs 2013-2014, i el de Viladecans “L'Institut Emprèn”. Unes propostes que el curs passat es van transformar en un projecte comú en el qual van participar 400 alumnes. El programa té el suport de la Diputació de Barcelona i compta amb el patrocini d’empreses locals.
A l’acte d’avui han assistit més de 1.200 joves de 14 centres de secundària de Gavà i Viladecans, als quals els alcaldes de Viladecans i Gavà els han animat a participar, esforçar-se i treballar en aquells àmbits que més els hi agrada i els motiva. Carles Ruiz i Raquel Sánchez han coincidit a l’hora d’afirmar que ens trobem en una societat canviant que evoluciona ràpidament i on fer quelcom diferent és important.
Raquel Sánchez ha explicat que “aquest programa té per objecte donar als participants les eines necessàries per poder tirar endavant una nova idea de negoci”. És per això que Sánchez els ha encoratjat a tots a participar del projecte tot afirmant que “sou afortunats, teniu uns centres i professors que aposten per aquest programa, un conjunt de mentors i empresaris que dediquen hores del seu temps en transmetre el seu coneixement i la seva experiència”. Per finalitzar l’alcaldessa ha parlat del treball conjunt i el suport dels ajuntaments al programa tot afirmant que “nosaltres estem compromesos a donar-vos totes les eines que estiguin al nostre abast, tenim el compromís de treballar conjuntament per fer del nostre territori un espai competitiu on el talent que vosaltres teniu es quedi a les nostres ciutats.”
D’altra banda, Carles Ruiz ha manifestat que “la saviesa, el coneixement, les habilitats que abans eren difícils d’aplicar era tenen més possibilitats d’èxit”. Ruiz considera que “primer de tot cal pensar que les capacitats de cadascú, el que agrada i motiva pet convertir-se en una empresa d’aquí a uns anys”. És per això que “cal arriscar-se, tothom tenim un talent amagat que cal fer aflorar. És important posar en pràctica aquella idea que potser considerem que no pot arribar lluny, però que si es desenvolupa i treballa conjuntament amb altres persones és possible tirar –l’endavant i que sigui viable.”
El procés
Els participants hauran de formar grups de dos membres i presentar una idea inicial de negoci innovadora, creativa i viable. Els 24 millors projectes passaran a un procés de mentoratge amb empresaris locals amb per desenvolupar la idea i fer el pla d’empresa. Alguns d’aquests mentors són directius i representants de les empreses Roca Sanitarios, Amada, Unilever, Rio Import, Aincat, Air-Val i Barnasud, entre d’altres.
Finalment, es designaran 12 finalistes (sis de cada ciutat) que competiran per guanyar el premi final: un viatge a Silicon Valley amb un programa de visites a les empreses més representatives de sectors innovadors. També es lliurarà un segon premi (a 2 projectes) consistent en un tour emprenedor a una ciutat europea per visitar acceleradores d’empresa i seus d’empreses reconegudes, i un tercer premi (per a tres projectes) consistent en un dia de visites al principals punts d l’ecosistema empresarial i del món emprenedor de Barcelona.
En aquesta presentació s’ha volgut motivar l’alumnat amb una conferència de Rocío Soler, cantant i fundadora de la iniciativa “Llums Solidàries” que entén el poder de la música com a vehicle de conscienciació social, creant esdeveniments benèfics per recaptar fons per a diferents causes socials i promoure l'emprenedoria social entre la gent jove.
Redacció / Fotos: Aj. Gavà-Aj. Viladecans