L’objectiu és apropar a l'escola l'economia social i solidària i els principis del cooperativisme, com la gestió democràtica i l'interès per la comunitat
Un grup de 25 alumnes de l’Escola Bernat Metge han creat la primera cooperativa escolar del Prat de Llobregat. Aquest projecte permet apropar el món de l'economia social i solidària i els principis del cooperativisme a l'escola: la participació voluntària i oberta, la gestió democràtica, l'interès per la comunitat, la participació econòmica de les persones sòcies en un projecte comú.... Es tracta d'un projecte simulat, amb què l'alumnat segueix tots els passos necessaris per formar una cooperativa. Tot i ser una cooperativa simulada, l'objectiu és que l'experiència sigui el més real possible.
Tot l'alumnat implicat, de 5è d'educació primària, és soci fundador de la cooperativa. El procés dura tot el curs i consta de diverses fases: la constitució i legalització de la cooperativa (triant el seu nom, els seus representants, elaborant els estatuts, determinant el capital social...), el disseny dels elements gràfics, l'elecció del producte a elaborar, la seva venda i, finalment, la destinació d'una part dels beneficis a projectes socials de la ciutat, elegits pel mateix alumnat. El propi alumnat ha decidit anomenar la cooperativa "25 cracks" i dedicar-se a l'elaboració de productes artesanals a partir de material reciclat.
Durant tot aquest procés, l'alumnat desenvolupa competències formatives (lingüístiques, matemàtiques, digitals, artístiques...) i també aprèn que hi ha un model econòmic alternatiu al tradicional, que posa el benestar de les persones al centre en lloc del lucre i els beneficis. Durant els propers dos trimestres del curs escolar, l'alumnat desenvolupà els prototips dels productes artesanals, els fabricaran i els posaran a la venda el mes de maig.
Redacció / Foto: Aj. El Prat