CCOO denuncia que el Baix té un dèficit d’oferta de Formació Professional

CCOO denuncia que el Baix té un dèficit d’oferta de Formació Professional

Milers de sol·licituds no van ser assignades a la preinscripció de Cicles Formatius, i molts joves del Baix Llobregat no van poder fer el cicle de grau mitjà desitjat

Segons afirma CCOO, en els informes d'ocupabilitat dels darrers anys 2018, 2019 i 2020, ens trobem amb un major requeriment de tècnics de formació professional. “Es constata que els estudis de formació professional (FP) gaudeixen d'una ocupabilitat creixent, un fet que queda reflectit en l'elevat volum d'ofertes de feina destinades a titulats d'FP, que és del 42,4% a tot l’Estat espanyol”, explica el sindicat. Catalunya és una de les comunitats que més demanda fa de persones amb estudis d'FP. Les previsions de l'OCDE marquen una tendència a l’alça on dos de cada tres llocs de treball de la pròxima dècada seran per a tècnics de formació professional.

fp ccoo 11

La pandèmia també ha afectat l'oferta i la demanda d'ocupació: l’FP destrona la formació universitària de la primera posició en l'oferta de treballs. Els titulats en FP s'han requerit en un 41,3% de les ofertes de feina a 2020, superant als estudis universitaris en més d'un 7% (33,7%). Aquest fet s'ha vist reflectit en les demandes de les famílies i l’alumnat per estudiar un cicle d’FP. Si l'any passat van ser 80.071 les preinscripcions registrades per cursar aquests estudis, aquest curs 21-22 són 93.987. Això és un augment del 17,4%.

3063 181023fpdual

L'inici de curs escolar 2021-22 serà recordat per haver deixat 29.722 alumnes a Catalunya sense plaça per a poder cursar estudis d’FP. Des de CCOO “entenem que aquesta situació vulnera el dret bàsic a l'educació i la formació de les persones, i que evidencia la falta de planificació i de previsió del Departament d'Educació a l'hora de programar l'oferta amb suficients places públiques. S’ha de garantir la creació de places públiques per frenar l’expulsió del sistema a milers de joves. Així mateix, s’han de regular mesures per a evitar la discriminació per qualsevol raó”. Per al sindicat, aquestes xifres “precipiten l’abandonament escolar prematur perquè no es garanteix l’orientació i l’acompanyament de l’alumnat des de les etapes obligatòries, abans i durant la seva formació professional.”

A la comarca

El Baix Llobregat ha experimentat un increment considerable en la demanda d’FP per part de l’alumnat respecte als cursos anteriors. El Sistema Educatiu de l’FP a la comarca necessita d’una atenció territorial perquè porta dos increments consecutius rellevants: el 2,6% (curs 19-20 al 20- 21) i 15,66% (del 20-21 al 21-22). S’ha multiplicat per sis l’increment de la matrícula del curs 19-20 al 21-22. “Aquest increment de la demanda social no ha estat atès per part de Departament d'Educació, ja que a la comarca del Baix Llobregat més de 300 joves no han pogut fer el Cicle de Grau Superior triat, i altres 1.500 es van quedar sense poder fer el Cicle de Grau Mitjà que desitjaven aquest curs 2021-2022”, denuncia CCOO.

IMG 20210128 162444

El Baix Llobregat ha generat 17.212 matrícules al curs actual. Amb l'oferta formativa existent, actualment només poden cursar a la pròpia comarca 8.460 alumnes. Per tant, l'actual planificació formativa comporta l'èxode de 8.752 alumnes per estudiar fora del Baix Llobregat (un 51% del total). Un 23,07% dels alumnes estudien al municipi on resideixen, mentre que un 30,47% es desplacen a Barcelona i un 46,46% a altres municipis. Això suposa que només dos de cada deu alumnes poden estudiar un cicle a la seva localitat.

Les mesures extraordinàries preses pel Govern per donar resposta a l’increment “excepcional” de matrícula a FP “han estat insuficient i lesives per la qualitat educativa, ja que aquestes mesures han suposat que 26 cicles de GS s’han incrementat en 858 alumnes, i 45 cicles de GM en 1.485. En total 2.343 alumnes estan estudiant en grups amb una sobre ràtio abusiva.”, diu CCOO.

Per a CCOO, aquests fets posen de manifest el següent:

  • Es necessita una major oferta de places públiques a tota Catalunya, especialment a la comarca del Baix Llobregat
 
  • Cal incrementar el nombre i la varietat de cicles a més municipis. De les 31 poblacions que conformen el Baix Llobregat només 16 tenen la possibilitat de cursar aquests estudis. A les 15 poblacions restants l’alumnat de 15 a 19 anys no té l’oportunitat de cursar després de l’ESO un cicle de grau mitjà a la seva localitat
 
  • S'evidencia una manca escandalosa de places en els Cicles de Grau Mitjà del torn de matins. Quatre de cada deu alumnes que es volen matricular (1.400 persones) es queden fora
 
  • Pel que fa als Cicles de Grau Superior, una de cada dues persones es queda sense poder cursar la seva demanda i no es garanteix la continuïtat de l’itinerari professional de l’alumnat
 
  • Els efectes d’aquesta escassetat de places provoca mobilitat a altres territoris, increment de la despesa econòmica per formar-se o exclusió del sistema educatiu públic.

 

“És fonamental executar mecanismes que garanteixin la millora del sistema i potenciar-lo i valoritzar-lo en el marc del Consell de la Formació Professional del Baix Llobregat, com a òrgan de concertació social de les principals administracions públiques, amb els principals agents socials i econòmics, i la comunitat educativa de la comarca”, afegeix.

CCOO considera que, per assolir un canvi de model productiu d'èxit i avançat, “necessitem un sistema d’FP per a l'ocupació de qualitat, que acompanyi a les persones treballadores en el seu accés, manteniment i tornada a l'ocupació, i que millori la seva capacitat de desenvolupament personal i de promoció professional.”

Redacció / Fotos: CCOO-Arxiu