El Saló de Plens de l'Ajuntament de Castelldefels va acollir ahir la signatura del conveni entre les dues parts per gestionar el primer centre d'incubació d'empreses a Espanya de l'Agència Espacial Europea.
La Sala de Plens de l’Ajuntament de Castelldefels va acollir ahir l’acte de signatura del conveni de col·laboració entre els cinc ajuntaments (Gavà, Castelldefels, El Prat, Sant Boi i Viladecans) i el Consell Comarcal del Baix Llobregat per a la gestió de la nova incubadora de projectes empresarials de l’Agència Espacial Europea (ESA) que està ubicada al campusdel Baix Llobregat de la Universitat Politècnica de Catalunya, a Castelldefels.
El Business Incubation Centre (BIC) del Baix Llobregat és el primer que la ESA obrirà a Espanya i se sumarà a la xarxa formada per vuit espais més distribuïts a diferents països europeus, com Holanda, Anglaterra, França, Alemanya, Bèlgica o Itàlia. Aquests espais acullen actualment unes noranta empreses a l’any i, fins al dia d’avui, han facilitat la creació de més de 250 start-ups tecnològiques a Europa. La ESA va iniciar el 2003 aquest programa de centres d'incubació d'empreses amb l'objectiu de facilitar la creació de projectes que basin el seu negoci en l'ús de sistemes o tecnologies espacials per a aplicacions terrestres. Aquest programa forma part del programa de transferència de tecnologia de la ESA i ofereix als nous emprenedors suport econòmic i assessorament tècnic i comercial.
Durant l’acte, el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, ha qualificat la firma del conveni amb els ajuntaments per a la gestió de la incubadora de l’Agència Espacial Europea com l’exemple de com els ajuntaments fan una decidida aposta per generar un nou pol d’activitat econòmica basat en l’ús de les tecnologies aeroespacials. Balsera ha recordat que el Baix Llobregat té plantejats diversos reptes amb l’objectiu de mantenir el teixit productiu i crear noves empreses a la comarca, els quals es fonamenten en la coordinació de les estratègies per consolidar un mapa productiu a tot el territori, afavorir la diversificació dels sectors productius tot reforçant el fort sistema industrial del Baix Llobregat, desenvolupar el sector agropecuari i l’aprofitament tecnològic per desenvolupar aplicacions que millorin la vida quotidiana de la societat. “Avui es constata una iniciativa que va més enllà dels municipis i passa per la suma de tots”, ha afirmat Balsera tot destacant la col·laboració entre totes les administracions en un procés en què el Consell Comarcal ha estat motor. El president del Consell ha volgut subratllar també el gran valor que ha significat la instal·lació del campus de la UPC a la comarca, gràcies a l’aposta que en el seu moment va fer el Consell Comarcal i els municipis del Baix Llobregat.
"Per a la nostra ciutat és un orgull que aquesta incubadora s'ubiqui a Castelldefels. Aquest conveni demostra que la col·laboració entre municipis dóna bons fruits. El fet que es puguin ubicar a la zona Delta aquestes empreses significa un impuls decidit per a la nostra comarca", ha declarat l'alcalde de Castelldefels, Manuel Reyes. I ha afegit que “Aquest acord posa de manifest la voluntat de la zona del Delta del Llobregat de desenvolupar iniciatives empresarials que generin activitat econòmica, que produeixin avenços tecnològics i que, en definitiva, generen llocs de treball per a la gent del Baix Llobregat."
Les inversions
Pel que fa a l'aportació econòmica per al desenvolupament del nou centre, Castelldefels, com a seu de la incubadora, aporta 125.000 euros durant quatre anys, mentre que la resta d'ajuntaments hi col·laboren durant aquests quatre anys amb 31.250 euros cadascun, l'Ajuntament de Barcelona amb prop de 450.00 euros, l'Àrea Metropolitana 500.000, i la Diputació amb 250.000. La UPC aporta en dos aspectes diferents 680.000 i 200.00 euros, i la ESA vora dels 2 milions. També hi ha inversió privada com la de Caixa Capital Risc, que aporta uns 2 milions d'euros.
Redacció / Foto: CCdBLL