Una exposició explica l’evolució històrica del nom de Sant Boi de Llobregat

Una exposició explica l’evolució històrica del nom de Sant Boi de Llobregat

És resultat d'una investigació del Museu sobre el topònim del municipi baixllobregatí

El Museu de Sant Boi de Llobregat ha realitzat un treball de compilació de documents i materials de diverses èpoques que ha permès seguir l'evolució històrica del nom del municipi. Procedent del nom d'un sant francès, l'actual denominació de Sant Boi ha canviat al llarg de les centúries i ha variat segons les conjuntures polítiques i socials.

Sant Boi de Llobregat

Sancti Baudili, Sant Baldiri, Semboi, Sant Boy, Semboy, Vilaboi, San Baudilio i Sant Boi són els noms que ha anat tenint la ciutat des de l'època paleocristiana (segles IV i V). El projecte d'investigació sobre aquesta evolució ha suposat una recerca intensa de documents i materials, alguns d'ells inèdits, en diferents arxius i institucions. La recerca ha permès conèixer de manera detallada els canvis del topònim al llarg del temps i les circumstàncies que l'han acompanyat.

Fruit d'aquesta recerca de la memòria històrica del municipi, les dependències del Museu de Sant Boi a Can Barraquer acullen l'exposició ‘Els noms de Sant Boi’. A la mostra es poden veure segells i objectes que tenen gravat o imprès el nom de la població segons el moment històric.

Exposició Els noms de Sant Boi

Algunes de les curiositats de l'exposició són moneda de curs legal del temps de la II República, quan l'aleshores Vilaboi en disposava d'una pròpia; rajoles amb el nom 'San Baudilio' gravat, que les indústries Domingo Valls posava als seus paviments hidràulics, o un antic rellotge amb el nom de la ciutat de la rellotgeria Gelabert. Les persones que visitin l'exposició també trobaran llibres de comptabilitat i registre dels segles XV, XVII i XVIII i objectes protocol·laris, entre molts altres.

'Els noms de Sant Boi' es pot visitar fins al 28 d'abril al Museu-Can Barraquer. Es fan visites comentades amb cita prèvia.

Redacció / Fotos: Aj. Sant Boi de Llobregat-Arxiu