Una exposició ensenya els secrets i tresors amagats de Viladecans

Una exposició ensenya els secrets i tresors amagats de Viladecans

La mostra, que es pot visitar fins al 28 de novembre a la Sala d'Exposicions de la Torre del Baró, dona a conèixer el rerefons de l'equipament museístic local de Ca n'Amat, que tornarà a obrir-se al 2023 després de les obres de reforma

L'exposició Descobrir el Museu de Viladecans (MUVA), que ha preparat el personal del museu mateix per explicar com funciona aquest tipus d'equipament cultural i, en concret, el de la ciutat –a més d'ensenyar alguns dels tresors de la història local–, es pot visitar fins al 28 de novembre a la Sala d'Exposicions de la Torre del Baró (c. Àngel Guimerà, 2) de manera gratuïta. La mostra s'ha fet coincidir amb la recta final de les obres de reforma de Ca n'Amat, que tornarà a obrir-se al públic el proper any. El Museu de Viladecans, de moment, està integrat per dos equipaments, aquest edifici vuitcentista de Ca n'Amat i l'ermita romànica de Santa Maria de Sales, i també gestiona la Sala d'Exposicions de la Torre del Baró. 

7M0A4508

Què es pot veure?

Un ullal de mamut, una figura de terracota exvot d'una dona benestant i el segell de Primus, el primer viladecanenc, en una ceràmica romana són algunes de les meravelles que es poden veure en aquesta mostra. Endinsar-se en el passat local és possible i fàcil gràcies a l'exposició de descoberta del MUVA, on es pot veure una petita mostra dels objectes i peces de les col·leccions del mateix museu; com aquestes peces estan lligades al territori i a la seva evolució històrica; les feines de gestió d'aquestes peces perquè puguin ser objecte de gaudi dels ciutadans –restauració, neteja, documentació i instal·lació en prestatgeries per a la seva conservació en condicions òptimes i posades a disposició dels ciutadans mitjançant les exposicions de producció pròpia o en préstec a altres institucions museístiques del territori–; les tasques educatives que realitza el personal del museu mitjançant els tallers que s'ofereixen a totes les escoles de Viladecans amb la finalitat que puguin conèixer el patrimoni cultural local, així com totes les feines de difusió d'aquest patrimoni mitjançant les exposicions, les xerrades, els tallers, els itineraris patrimonials pel terme municipal o les visites guiades a edificis històrics, entre d'altres activitats.

Amb tot això, l'exposició Descobrir el Museu de Viladecans pretén mostrar com funciona un museu i per a què serveix i, en concret, el del municipi, que s'ha fet a partir de les donacions de la ciutadania, entre les quals la més important és l'edifici i el mobiliari històric de Ca n'Amat, cedit per Eulàlia Amat i Targa l'any 1995, fa ja 27 anys.  

L'horari de visita de l'exposició s'estén de dilluns a divendres, de 9 a 14 hores, i dimarts i dijous, de 16 a 20 hores, fins al 28 de novembre.

Redacció / Fotos: Aj. Viladecans